Erişilebilirlik

Salgını Kontrol Altına Alma Çabaları Zorlaşıyor


ebola
ebola

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, gerek Ebola salgınının etkilediği bölgelerin sayısının hızla artması, gerekse sınırlı kaynaklar yüzünden salgını kontrol altına almanın güçleştiği uyarısında bulundu. Örgüt, özellikle Liberya’da eğitimli tıbbi personel ve kaynak sayısının yetersiz olduğunu bildirdi

Hastalığı en çok görüldüğü Liberya ve Sierra Leone’de müdahalede önemli boşluklar olduğuna dikkat çekilirken, Gine’de de yeni vakaların ortaya çıkmaya başladığı belirtiliyor.

Ebola hastalığı bu yılın başından bu yana bölgede 700 kişinin ölümüne yol açtı.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgüt, Gine, Liberya ve Sierra Leone’yle birlikte 100 milyon dolarlık bir acil müdahale planı hazırlıyor. Örgüt başkanı Margaret Chan hastalığın görüldüğü bölgelere yüzlerce ek sağlık görevlisi sevk edileceğini, ayrıca salgın görülen kırsal alanlarda giriş çıkışları önlemek amacıyla üzere bu üç ülkenin asker göndereceğini açıkladı.

Bu arada Afrika’da görev yaparken Ebola bulaşan iki Amerikan vatandaşından ilki, tedavi için ABD’ye getirildi. Liberya’da yoğun bakımda kalan iki Amerikalı özel bir yardım kuruluşuna çalışan bir doktor ve bir hemşire. Hastalar, izolasyon kabini bulunan özel bir jetle Amerika’ya getiriliyor. Ancak uçak bir seferde tek hasta taşıyabiliyor. Hemşire olan hasta da önümüzdeki saatlerde Amerika’ya yola çıkacak.

Washington’daki Afrika Liderleri Zirvesi öncesi önlem

Başkan Barack Obama, Batı Afrika’daki durumun yakından incelendiğini açıkladı. Obama önümüzdeki hafta başkent Washington’da Afrika Liderler Zirvesi düzenleneceğine dikkati çekerek, Ebola hastalığının bulunduğu ülkelerden gelen Afrikalı yetkililerin Amerika’ya girişlerinde sıkı sağlık taramasından geçirileceğini bildirdi. Sierra Leone ve Liberya, salgının yayılması yüzünden Washington’daki zirveye katılmıyor.

Ebola, son yıllarda Afrika’da görülen en ölümcül hastalıklardan biri oldu. Ebola da bunların hepsi gibi “kanamalı ateşli hastalıklar” grubunda. Hastalık, cinsel temas da dahil, vücut sıvılarıyla temastan geçiyor. Uzun araştırmalara rağmen hastalığa karşı ne bir aşı geliştirilebildi, ne de bir tedavi yöntemi.

Hastalığın önemli belirtileri arasında aşırı yüksek ateş, kusma, ishal, vücut ağrıları görülürken, nihai aşamada da göz, burun ve kulaklarda durdurulamayan kanamalar başlıyor.

İlk 1976’da teşhis edilen hastalığın önceki vakaları yüzde 90 ölümle sonuçlanıyordu. Ancak son salgında alınan tedbirlerden dolayı ölüm oranında azalma olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG