Erişilebilirlik

'Ebola Salgını Uluslararası Endişe Yaratmıyor'


Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde baş gösteren tarihin ikinci en büyük Ebola salgınında son dokuz ayda 764 kişi hayatını kaybetti. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, salgının kamu sağlığında uluslararası endişe yaratabilecek acil durum olmadığını açıkladı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ruanda, Güney Sudan ve Uganda'yla sınırı olduğu bölgede ortaya çıkan Ebola salgını hızla yayılıyor. 1200’den fazla kişide tespit edilen Ebola virüsü, 764 can almış durumda. Virüs 2018’in Ağustos ayından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kuzey ve kuzeydoğusundaki bazı bölgelerde etkili.

Ölüm oranının yüzde 63’ü bulduğu salgın nedeniyle yetkililer ülke çapında seferberlik başlattı. En az 100 bin Kongolu aşılandı; ancak silahlı grupların saldırıları ve Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Ebola tedavi merkezinin ateşe verilmesi, sağlık çalışanlarının salgın bölgelerine ulaşmasını zorlaştırıyor.

2014 ile 2016 yılları arasında Gine, Liberya ve Sierra Leone'de patlak veren ve 11 bin 308 kişinin ölümüne yol açan tarihin en büyük Ebola salgınından sonraki en büyük salgın nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü’nden beklenen açıklama geldi.

Örgüt, salgının kamu sağlığında uluslararası endişe yaratabilecek acil durum olmadığını açıkladı. Örgütün Acil Durum Komisyonu, basın toplantısıyla yaptıkları açıklamada, salgının komşu ülkelere yayılmasından duyulan endişe ettiklerini de belirtti.

Son 10 yılda sağlık tehlikesi nedeniyle dört defa acil durum ilan edilmişti. Acil durum ilanları, 2009’da kuş gribi, 2014’te Batı Afrika salgını ve sıtma ve 2016’daki Zika virüsü nedeniyleydi.

Yüksek ateşe yol açan, iç ve dış kanama, kusma ve ishalle seyreden viral enfeksiyon olan Ebola, kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşan bir hastalık.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG