Erişilebilirlik

‘Ebadi ABD Askerleri İçin Trump'la Müzakere Ediyor’


Irak Başbakanı Haydar Ebadi’nin, Trump yönetimiyle IŞİD’le mücadele sona erdikten sonra da Amerikan askerlerinin ülkede kalması için müzakere ettiği bildiriliyor.

Associated Press haber ajansı Amerikalı ve Iraklı yetkililere dayanarak verdiği haberde görüşmelerin devam ettiğini ve Amerika’nın 2011’de Irak’tan çekilmesi kararıyla tezat oluşturacak şekilde askerlerin kalış süresinin uzatabileceğini bildirdi.

Muharip Amerikan askerlerinin çekilmesi kararı Obama döneminde alınmıştı. Iraklı ve Amerikalı müzakereciler Amerikan güçlerini ve sözleşmeli personelini kapsayan yargı muafiyetinin uzatılması konusunda anlaşmaya varamamıştı.

Trump Mart ayında Irak Başbakanı ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede “Belki de Irak’ hiç girmemeli ya da hiç çıkmamalıydık” demişti. Trump, “Hiç terketmemeliydik, güç boşluğu oluştu” ifadelerini kullanmıştı.

Irak güçleri Amerika’nın liderliğindeki koalisyonun hava desteği ile IŞİD’e karşı mücadele ediyor. Şu anda Irak güçleri IŞİD’in 2014’ten bu yana elinde tuttuğu Musul’u almak için mücadele ediyor.

Bir Amerikalı yetkili Associated Press’e yaptığı açıklamada, müzakerelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve hiçbir şeyin kesinlik kazanmadığını kaydetti.

Trump yönetimi yetkilileriyse açıkça AP haberiyle ilgili yorumda bulunmadı.

Irak savaşı sırasında bir ara bu ülkede 170 bin Amerikan askeri bulunuyordu. Şu andaysa ülkede birkaç bin Amerikan askeri bulunuyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG