Erişilebilirlik

'E-Koli Türkiye'ye de Gelebilir'


'E-Koli Türkiye'ye de Gelebilir'
'E-Koli Türkiye'ye de Gelebilir'

Avrupa'da yaklaşık 30 kişinin ölümüne yol açan e-koli bakterisinin Türkiye'de de etkili olabileceği endişesi sürüyor. Son olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın uyarıları, bakterinin yarattığı tehdidin bir süre daha bitmeyeceğini gösteriyor.

Akdağ, gazetecilerin soruları üzerine "Ellerin iyi yıkanması, sebze ve salataların sirkede bekletilmesi ve yemeklerin çok iyi pişirilmesi" gibi önlemler almanın önemini vurguladı.

Peki Nedir Bu E-koli?

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Önder Ergönül, bakteriyi şöyle anlattı:

"Bu bildiğimiz e-koli bakterisinin farklı bir formu. EHEC diye kısaltılan bakteri ülkemizde de önceden bilinen bir bakteriydi. Ancak özellikle şu anda bahsedilen form, bu bakterinin direnç kazanmış, evrim geçirmiş bir formu."

Salgın olma özelliğinin altını çizen enfeksiyon hastalıkları uzmanı Ergönül, bu salgından özellikle Amerika'da görülen ve yılda yaklaşık 80 kişinin ölümüne yol açan vakalardan farklı olarak yetişkin yaş grubu ve kadınların etkilendiğini hatırlatıyor.

Korunmak Mümkün mü?

E-koli'nin nereden kaynaklandığının tam tespit edilememesini şaşırtıcı bulduğunu söyleyen uzman, sebze-meyve tüketimini azaltmamak ama dikkatli olmak gerektiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Önder Ergönül, "Yaz aylarında sebze ve meyveleri bol suyla yıkamak lazım. Su yoksa sirke gibi dezenfekte edici birşeyler kullanmamız gerekiyor" diyor.

Ergönül, "Bu bakterinin şu anda Türkiye'de olmadığını biliyoruz ama olursa da bunu tanıyabilecek laboratuvarlarımız olduğundan emin miyiz?" demeyi de ihmal etmiyor.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Amerikan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Önder Ergönül ile söyleşimizin tamamını aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG