Erişilebilirlik

Çavuşoğlu New York’ta Blinken'la Görüşecek


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu resmi temaslarda bulunmak üzere New York’a geldi. Sabah erken saatlerde geldiği New York’taki temasları kapsamında Birleşmiş Milletler’de toplantılara katılan Çavuşoğlu, bugün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la görüşecek.

Dün Türkevi'nde Türk-Amerikan toplumu üyeleriyle bir araya gelen Çavuşoğlu, "Bu zor dönemde bağımsız politika izlemenin kolay olmadığını" söyledi.


Çavuşoğlu, "Ülkeler olsun, uluslararası örgütler olsun özellikle kriz zamanında herkes kendi tarafının tutulmasını ister ve bu yönde de baskılar yaparlar. Diplomaside görüyoruz aslında çok da olgun bir tavır değil. Bir ülke diğeriyle küstüğü zaman tanıdığı ne kadar ülke varsa o ülkelere de baskı yaparak arasının bozulduğu ülkeyle ilişkileri kesmesini istiyor. Bazen o ülkelere muhtaç olan diğer ülkeler, bu yönde istemese de adımlar atmak zorunda kalıyor. Ben bunu 7,5 yıllık dışişleri bakanlığı hayatımda, bu süreçte çok gördüm, maalesef üzülerek gördüm ama Türkiye hiçbir zaman böyle bir yola tevessül etmemiştir, tam tersine küsen, arası bozulan ülkeleri barıştırmak için, sorunlarını çözmek için güven artırıcı adımların atılması için çaba sarf etmiştir" dedi.

''ABD ile ilişkilerimizdeki yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz''

''ABD ile İlişkilerimizdeki Yaşadığımız Sorunları Çözmek İstiyoruz''
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ev sahipliğinde yapılan Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı Toplantısı’na katılacak olan Çavuşoğlu'nun Blinken’la görüşmesi bugün. Görüşmede Rusya-Ukrayna krizinin yanısıra son günlerde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine itirazı konusunun da masadaki en önemli başlıklardan biri olması bekleniyor.

Çavuşoğlu, ''ABD ile ilişkilerimizdeki yaşadığımız sorunları çözmek istiyoruz. Roma'daki toplantı, Cumhurbaşkanımızla Biden arasındaki görüşme, bu anlamda önemli bir görüşme oldu. Sayın Biden'ın teklifiyle stratejik mekanizma kurduk. Bu mekanizmanın amacı ikili ilişkilerimizde ve bölgede yaşadığımız sorunlar görüş ayrılığı içinde olduğumuz konuların çözülmesi ya da bu konuda nasıl birlikte hareket edebiliriz diye çalışmalar yapmak'' diye konuştu.

Çavuşoğlu, "Liderler düzeyinde de yine bu çerçevede bu yıl içinde görüşme gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Umarım bu mekanizma çerçevesinde ve sonuç odaklı çalışarak sorunları çözebiliriz ya da azaltabiliriz. Hem de iş birliğimizi geliştirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu New York'ta Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu New York'ta Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.

Çavuşoğlu Türkevi'nde sergilenen Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan Osmanlı Saray hayatını ve kadınların sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda üstlendikleri rolleri anlatan ''Hanım Sultanlar'' sergisini gezdi.

Çavuşoğlu ayrıca, Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde 16-19 Mayıs tarihlerinde ilk kez düzenlenen Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katılıyor.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu New York’ta
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal da hafta başında Washington’da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’la biraraya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price görüşmeye ilişkin açıklamasında, ABD’nin Türkiye’nin Ukrayna’ya verdiği güçlü destekten memnun olduğunu ve teşekkür ettiğini belirtti. Açıklamaya göre, bu noktada görüşmede NATO müttefikleri ve ortakları arasındaki dayanışma ihtiyacı ele alındı.

Bu açıklama, iki bakan arasında yapılacak görüşmede konuşulması öngörülen Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliklerine Türkiye’nin itirazı konusunun, dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmede de gündemin önemli maddesi olarak ele alındığının işareti olarak yorumlanıyor. Türkiye’nin aksine ABD yönetimi Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya katılmasını destekliyor.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG