Erişilebilirlik

Diyarbakır'da Seçim Heyecanı Vardı


Diyarbakır’da Seçim Heyecanı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:39 0:00

Türkiye’de seçim heyecanın yaşandığı yerlerden biri de Diyarbakır’dı. Büyükşehir Belediyesi iki yıldan fazla bir süredir kayyumla yönetilen Diyarbakır, yeni başkanını seçmek için sandık başına gitti.

Türkiye’nin doğu tarafındaki 32 ilde oy kullanma işlemi sabah 7’de başladı. Bu illerden biri de Diyarbakır’dı. 1 milyon 84 bin 250 seçmeni bulunan kentte, 3636 sandık kuruldu. Sabahın ilk saatlerinden itibaren insanlar oy kullanmak için sandık başına gelmeye başladı.

Diyarbakır’da 715 sandığın kurulduğu Bağlar ilçesi 234 bin 031 seçmenle en fazla seçmeni olan ilçe. Bağlar’da sandıkların olduğu binalara ilk gelenler muhtar adayları ve yakınları oldu. Onların geliş amacı seçmenlere oy pusulası vermekti. Muhtar adaylarını, sandık başına gitmeden seçmenleri etkilemek için son şanslarını da kullandı.

Sandık başına gelenler önce isimlerini buldu ardından oylarını kullandı. Oy kullanmakta zorlanan yaşlılara yakınları yardım etti. Oy kullandıktan sonra VOA mikrofonlarına konuşan seçmenlerin farklı farklı amaçları vardı.

Mehmet Fasıllı, “Milletimizin sağlığı ve iyiliği için oy kullandık, bunu söylemek istiyorum. Toplumumuz birlik olsun, insanımız bir olsun. Hangisi iyiyse o olsun” dedi.

Doğan Bilen, vicdanının sesini dinlediğini belirtirken, Mehmet Karabulut ekonomiye dikkat çekti. Karabulut,”Ekonomik sıkıntı var ama kullanıyoruz. İş yok, güç yok oyumuz bellidir AKP’ye karşıyız zaten” diye konuştu.

Seçimlerin yapıldığı yerlerden biri de Sur ilçesiydi. İlçede 2016 yılında yaşanan çatışmalardan sonra ilan edilen sokağa çıkma yasağı halen altı mahallede sürüyor. Yasağın olduğu bölgelerde de ilk kez sandık kuruldu. Kimsenin yaşamadığı Cemal Yılmaz ve Savaş Mahallelerinin 3500 seçmeni için Alparslan Anadolu Lisesi’nde sandık kuruldu.

Bu mahallelerde kimse yaşamamasına rağmen seçmenler muhtar adayları için oy kullandı. Daha önce babası muhtar olan Abdullah Berat Şen babasının yerine kayyum atanınca aday oldu. VOA Türkçe’ye konuşan Şen, “Mahalle duruyor, yapımı sürüyor. Birçok yer var hala. Babam muhtardı, yerine kayyum atandı. Ben devam ettirmek istiyorum. Umudumuz kazanmak yönünde. Kazanırsam yaşamı düzenlemeyi düşünüyorum” dedi.

Artık yaşamadığı mahalleye muhtar seçmek için sandık başına giden Hilmi Aslan ise kayyumlara tepkili olduğunu söyledi. Aslan, “Oy tercihimizde özellikle kayyum atanması etkili oldu. Kimse irademe kayyum atayamaz. İyi ya da kötü halkın seçtiği önemli. Hizmet tabi önemli ama halkın iradesinin üzerine kayyum atanmaz” diye konuştu.

Oy kullanmak için okula gelenler, oy kullandıktan sonra yıllardır görmedikleri mahallerine bakmayı da ihmal etmedi. Bu arada okulda engelli rampası olmadığı için, engelliler kucakta taşınarak sandık başına götürüldü.

Öte yandan, yaklaşık iki yıl önce kayyum atanan belediyelerin çevresinde alınan güvenlik önlemleri dün akşam itibariyle kaldırıldı.

Oy kullanma süresinin sona ermesinin ardından oy sayımı işlemleri başladı.

Diyarbakır'da Sandıklar Kapandı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG