Erişilebilirlik

Trump Duvarı Savundu Demokratlar'ı Suçladı


ABD Başkanı Donald Trump, hükümetin kapanmasının üçüncü haftasında ulusa seslendi. Trump, Meksika sınırına duvar örülmesini farklı gerekçelerle savundu. Meksika sınırında insani kriz olduğunu söyleyen Trump, hükümetin kapalı kalmasındansa Kongre’de duvar için bütçe ayırmayan Demokrat milletvekillerini suçladı.

ABD’nin güney sınırında güvenlik krizi olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Trump, tüm Amerikalılar'ın kontrol edilemeyen yasadışı göç nedeniyle zarar gördüğünü söyledi.

Trump Duvarı Savundu Demokratlar'ı Suçladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Yasadışı göçün kamu kaynaklarını zorladığını belirten Trump, Meksika sınırının ABD’ye uyuşturucu kaçırmak için bir boru hattı konumunda olduğunu savundu.

Binlerce Amerikalı’nın yasadışı göçmenlerce yıllar içinde öldürüldüğünü savunan Trump, ülke hemen şimdi harekete geçmezse daha fazla Amerikalı’nın hayatını kaybedeceğini iddia etti.

Sınırdaki yasadışı göç nedeniyle daha çok kadınların ve çocukların öldüğünün trajik bir gerçek olduğunu savunan Trump, yönetiminin sunduğu planla, Amerikalıların her zamankinden daha güvende olacağını da belirtti.

Yönetiminin sınırı geçenler için daha fazla barınma alanı ve kaynak talep ettiğini ifade eden Trump, çocukların güvenle evlerine dönebilmesi için Kongre’den sınır güvenliğindeki boşlukları doldurmasını istedi.

Beton bir duvardansa çelik bariyer önerdiğini söyleyen ABD Başkanı, örülecek duvarın kısa zamanda maliyetini çıkaracağını da savundu. Duvar için 5 milyar 700 milyon dolar istediğini söyleyen Trump, ‘’Duvarın maliyeti ayrıca doğrudan olmasa da Meksika ile yapılacak yeni ve harika bir ticaret anlaşmasıyla ödenmiş olacak’’ dedi.

''Siyasetçilerin harekete geçmemesi ahlaksızlık''

Trump süreçle ilgili ise Demokratlar’ı suçladı. Kendisi seçildikten sonra Demokratlar’ın sınır güvenliği konusunda fikir değiştirdiğini öne süren ABD Başkanı, federal hükümetin kepenk indirmesinin nedeninin de Demokratlar'ın sınır güvenliğine bütçe ayırmaması olduğunu söyledi.

‘’Bu sorun 45 dakikalık bir toplantıyla çözülebilirdi’’ diyen Trump, Kongre liderlerini Çarşamba günü Beyaz Saray’a davet ettiğini açıkladı. Trump siyasetçilerin sınır güvenliği için harekete geçmemesini ise ‘’’ahlaksızca’’ olarak niteledi.

Perşembe günü sınıra gidiyor

ABD Başkanı, duvarın doğruyla yanlış arasında bir seçim olduğunu söyledi. Trump'ın konuşması yaklaşık dokuz dakika sürdü. Trump sınır güvenliği için ''kalbin ve ruhun krizi'' dedi ancak ulusal bir olağanüstü hal söylentilerini boşa çıkardı.

Başkan Trump’ın Perşembe günü Meksika sınırına yakın bir bölgeyi ziyaret etmesi öngörülüyor. Beyaz Saray’dan bu ziyaretin ayrıntıları henüz paylaşılmadı. Başkan Trump’ın ABD’nin güney sınırında insani kriz ve güvenlik krizi olduğunun mesajını bu ziyaret sırasında da vermesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG