Erişilebilirlik

Düşük Petrol Fiyatları Teksas'ı Vurdu


Düşük Petrol Fiyatları Teksas'ı Vurdu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Küresel petrol fiyatlarının 6 aydır düşmesi, Amerikan petrol şirketlerinin binlerce kişiyi işten çıkarmasına ve yeni petrol sondaj ve arama çalışmalarını askıya almasına neden oldu. Fiyatlar aynı zamanda bazı küçük şirketleri olduğu gibi, Texas gibi büyük petrol eyaletlerindeki şirketlerle iş yapan perakendecileri de etkiledi. Houston’dan Greg Flakus, diğer ekonomik gelişmelerin bu olumsuzluğu dengelediğini bildiriyor.

Petrol kuyularında çalışan işçiler düşen petrol fiyatları nedeniyle işsizlik tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Ancak bu durum Texas’ın Eagle Ford kaya petrolü sahasından çok üretim masraflarının daha yüksek olduğu Alaska ve Kuzey Dakota gibi eyaletleri vurdu.

Texas’ın Pleasanton kentindeyse işler artmışa benziyor. İşçiler dükkanlarda eldiven, miğfer ve diğer koruyucu giysiler almayı sürdürüyor.

Dükkan sahibi James Strange, düşük fiyat ortamında gerekli ürünleri daha ucuza almak isteyen şirketlerin satın alma temsilcilerinden kendilerine daha fazla sipariş geldiğini söylüyor: “Petrol fiyatları düştüğü için herkes bütçesine dikkat ediyor. 30 dakika fazladan zaman harcayıp bizde hesap oluşturuyorlar ve paradan tasarruf ediyorlar.”

Petrolün varil fiyatı 40 doların üzerinde olduğu sürece buradaki bazı projeler harcamaları kısarak karlılıklarını sürdürebilir.

Houston Üniversitesi’nden ekonomist Adam Perdue, durgunluğun Texas’a etkisini araştırıyor: “Araştırma ve üretim bütçeleri yüzde 10 ile yüzde 50 oranında kesiliyor. Bu, ortalama yüzde 30 analamına geliyor.”

Perdue, son senelerde yıllık yüzde 5 büyüyen Houston ekonomisinin düşük harcamalardan etkileneceğini söylüyor: “Fiyatların düşmesinin 20 bin kişilik istihdamı eriteceğini tahmin ediyoruz. Houston bölgesinde ekonominin büyümesini bekliyoruz ancak büyüme yavaşlayacak. Yüzde iki oranında daha makul bir oran bekliyoruz.”

Durgunluk boru ve petrol araştırma ve üretiminde kullanılan malzemeleri üreten şirketleri de etkileyecek. Hidrolik çatlatma yöntemi için kum ve kimyasal ürünler sağlayan nakliye şirketleri ve enerji sektörüne hizmet veren diğer küçük şirketlerin de durumdan etkilenmesi bekleniyor.

Ancak düşük petrol fiyatları hidrokarbon kullanarak kimyasal çözücü ile gübre, plastik gibi ürünler üreten firmaların maliyetlerini azaltıyor. Adam Perdue, Houston yakınlarındaki yeni bir fabrikanın çok sayıda kalifiye işçiye istihdam sağlayacağını söylüyor: “İşini kaybeden birçok petrol işçisi eve dönecek ve inşaat işi ya da kaynakçılık yapacak.”

Perdue’ya göre, petrol uzmanları artan petrol üretiminin yarattığı fazla petrolün azalmasıyla fiyatların 6 ay içinde tekrar yükselmesini bekliyor.

Ancak Perdue, bu tahminler yanlış çıkar ve petrol fiyatları düşmeye devam ederse Houston ve Texas’ın çok daha kötü günler göreceğiuyarısında bulunuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG