Erişilebilirlik

Düşen Petrol Fiyatları Rus Ekonomisini Zorluyor


Düşen Petrol Fiyatları Rus Ekonomisini Zorluyor
Düşen Petrol Fiyatları Rus Ekonomisini Zorluyor
Son aylarda petrol fiyatlarındaki düşüş, ekonomisi petrol ve doğal gaz ihracatına dayanan Rusya’da kaygılara yol açıyor. Bazı ülkelerin yeniden petrol ihracatına başlaması da, fiyatların düşmesini tetikleyen bir gelişme. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgwell, küresel petrol piyasalarındaki gelişmeleri ve dünya ekonomisine etkilerini inceledi.

Rusya günde 10 milyon varil ham petrol üretiyor. Bu da ülkeyi enerji piyasasının önemli aktörlerinden biri yapıyor.

Avrupa Reform Merkezi adlı düşünce kuruluşunda görevli enerji ekonomisti Stephen Tindale, Rusya’nın gelirinin yarıya yakınının petrol ve doğal gaz ihracatından aldığı vergiler olduğunu söylüyor.

Tindale’e göre Rus ekonomisi, petrol fiyatlarının düştüğü dönemlerde tehditlere açık kalıyor.

Uzmana göre petrol fiyatlarının düşmesi, kısa vadede Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Rus hükümetini ciddi şekilde etkileyebilir.

Son haftalarda ham petrol fiyatları düşüyor. Mart’ta varil başına 125 dolar olan petrol fiyatı, Haziran ayında 100 dolara geriledi.

Buna bir açıklama getirmek için önce fiyatların yıl başında neden yüksek olduğuna bakmak gerekiyor.

Londra’daki Chatham House uzmanı Paul Stevens, kışın petrole talep artarken, Suriye, Yemen, Güney Sudan ve Libya’nın petrol ihraç edemiyor olmasının fiyatları çok ciddi etkilediğini söylüyor.

Stevens, dünya ekonomisindeki kaygılar yüzünden şu sıralarda petrole talebin azaldığını, bunun da Rus ihracatçılar için kötü haber olduğunu belirtiyor.

Bu arada Irak’ta olduğu gibi yeni açılan petrol yatakları oldu. Batı Kurna’daki petrol kuyuları, Rus petrol devi Lukoil’le yapılan ortaklık sayesinde Nisan ayında açıldı.

Lukoil Genel Müdür Yardımcısı Sergei Nikiforov, Batı Kurna’daki petrol yataklarının dünyanın en büyük rezervlerden biri olduğunu söylüyor.

Chatham House uzmanı Stevens, yeni açılan petrol sahalarının, son yıllarda jeopolitik nedenlerle ortaya çıkan üretim eksikliğini kapattığı görüşünde.

Uzman, Irak’ta yeni petrol sahalarının açılmasının yanı sıra, Suudi Arabistan gibi OPEC üyelerinin de üretimi arttırdığına dikkati çekiyor. İran’a uygulanan yaptırımlar yüzünden kaydedilen kayıpları Suudi Arabistan karşılıyor.

Kısa vadede petrol fiyatlarında yavaş bir iniş görülse de, Stevens’a göre tek bir gelişme, örneğin İsrail’in İran’a saldırması gibi bir olay, ham petrol fiyatlarını aniden varil başına 200 dolara tırmandırabilir.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG