Erişilebilirlik

Düşen Helikopter Tartışması Devam Ediyor


PKK’nın, Hakkari’de bir Türk askeri helikopterini vurduğunu iddia ettiği videosu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni önemli değişime zorluyor. PKK’nın uçaksavar füzesi kullanmaya başlaması dengeleri değiştirebilir.

PKK’nın yayınladığı görüntüler helikopterin hazırlıksız yakalandığına işaret ediyor.

Videonun gerçek olup olmadığı resmi kaynaklarca doğrulanmadı. TSK helikopterin teknik arıza sonucu düştüğünü açıklamıştı.

Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, bu tür bir saldırının büyük sonuçları olacağını söylüyor.

Olayın askeri açıdan çok önemli olduğunu belirten Solmaztürk, PKK ve TSK arasındaki güç dengesinin değişeceğini, mücadeleye yaklaşımda ve taktiklerde değişikliğe gidileceğini ifade ediyor. Eski asker, bu durumun Türk askerlerinin morali üzerinde de etkili olabileceğine dikkat çekiyor.

Güvenlik uzmanı Metehan Demir, TSK’nın helikopterin savunma sisteminin devreye girmemesi nedeniyle de endişe duyduğunu söylüyor.

Düşen helikopterin operasyonda yalnız olmadığını ve arkadan gelen ikinci bir helikopterin de yaklaşan füzeyi algılamadığını söyleyen uzman, bunun çok garip olduğunu ve PKK’nın kullandığı sistemin yeni bir sistem olduğunu düşündürdüğünü belirtiyor. Demir, PKK’nın elinde benzer füzelerden daha fazla sayıda olabileceğini de ekliyor.

Uzmanlar saldırıda kullanılan füzenin Rus yapımına benzediğini söylerken, PKK’nın bu silahlara nasıl ulaştığının ya da ellerinde kaç tane bulunduğunun bilinmediğini söylüyor.

PKK’yla 1990’lardaki mücadelede rol alan Solmaztürk, helikopterin düşürülmesinin, TSK’nın PKK’yla mücadelesine zarar vereceği görüşünde.

Kara operasyonlarının temelde taktiksel hava desteğine bağlı olduğunu söyleyen emekli tuğgeneral, TSK’nın elinde bu mücadele için tek silahın da taarruz helikopterleri olduğunu söylüyor ve “Bu ezber bozacak bir gelişme” diyor. Solmaztürk ayrıca TSK’nın elinde son derece az sayıda taarruz helikopteri olduğunu ve hava savunma sistemlerinin, ordunun terörle mücadelesine çok ciddi zarar vereceğini söylüyor.

Uzmanlar, TSK’nın çift motorlu Süper Cobra helikopterinden elinde sekiz-dokuz adet bulunduğunu, bunlardan birinin düşürüldüğünü, eldeki tek motorlu 30 Cobra’nın ise teknolojik olarak neredeyse yetersiz olduğunu söylüyor.

Demir, ordunun bundan sonra daha riskli taktikler uygulamak zorunda kalacağını düşünüyor.

TSK’nın kara operasyonlarına ağırlık vereceğini söyleyen uzman, “Ne yazık ki PKK bu bölgeyi onlarca yıldır son derece iyi tanıyor” diyor. Demir, örgütün bölgedeki mağaraları iyi bildiğini, buralarda bombalı tuzaklar kurabileceğini belirtiyor ve bundan sonraki kara operasyonlarında son derece dikkatli olunması gerekeceğini söylüyor.

Uzmanlar, helikopter kullanımının azalmasının PKK’nın daha aktif hale gelmesine neden olacağını düşünüyor. Bu da kırsalda ve kentlerde sokak sokağa çarpışan ordu üzerindeki baskıları arttıracak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG