Erişilebilirlik

Dünyanın Sonunu Konu Alan Film ve Sergiye Büyük İlgi


Dünyanın Sonunu Konu Alan Film ve Sergiye Büyük İlgi
Dünyanın Sonunu Konu Alan Film ve Sergiye Büyük İlgi

Son yıllarda dünyanın 21 Aralık 2012'de sona ereceği fikri giderek daha fazla ilgi görmeye başladı. Bu fikir binlerce web sitesi, blog, kitap ve filme de konu oldu. Bilimadamları bu fikre inanmasa da Houston'daki Doğal Bilimler Müzesi küratörleri, ziyaretçi çekmek amacıyla bu fikre sahip çıkıyor. Müze yetkilileri eski Maya eserlerine ilgiyi arttırmak amacıyla bir film ve bir de sergi hazırlamış.

Müzenin dev ekranında gösterilen film Meksika'nın güneyi ve Orta Amerika'da var olan Maya krallığının mitolojik hikayeleri ve ayinlerini anlatıyor. Film, 144 bin günden oluşan baktunlara bölünmüş Maya takvimine de yoğunlaşıyor.

Bazı eski takvimlere göre 21 Aralık 2012’de herşey sona erecek.

Müzenin Astronomi ve Fen Bölümü Başkan Yardımcısı Carolyn Sumners film projesinin de liderliğini yapmış: "21 aralık günü galaksinin merkeziyle dünya aynı hizaya gelecek. Aynı tarihte Maya takviminin 13'üncü Baktun'u başlıyor. Bu raslantının gerçeğe dönüşüp dönüşmeyeceği sorusu büyük ilgi uyandırıyor."

Ancak filmde, Maya takviminin bir felaket öngörmediğinin altı çiziliyor.

Sumners’a göre, Maya takviminin sonunun yeni bir milenyum ya da yüzyıl başlangıcı olarak görülmesi gerekiyor: "Bu bir kutlama nedeni. Maya yazıtlarında büyük bir felaket öngörüsü yer almıyor. Mayalar dünyanın sonunun geleceğine, büyük sellere inanıyordu. Ancak bu sonu takvime bağlamamışlardı."

İzleyicileri Maya dünyasına sürüklemek için Sumners ve ekibi Meksika ve Guatemala'da dört ayrı tarihi mekana gidip harabelerde çekim yapmış.

Bilgisayar animasyonları sayesinde bu harabelerin yüzyıllar önce neye benzedikleri belirlenmiş.

Müzeyi ziyaret edenler Maya döneminden kalma tarihi eserleri de görebiliyor.

Küratör Dirk Van Tuerenhout gelecek yıl için daha büyük bir sergi hazırlıyor. Bu sergi dünyanın sona ermesinin beklendiği tarihte ziyarete açılacak: "Sergide Maya kültürünü anlatmaya yarayacak her türlü bilgi yer alacak."

Maya medeniyeti 500 yıl önce sona erdi. Bunun en büyük nedeninin çevresel değişikliklerin tarımı imkansızlaştırması olduğu tahmin ediliyor. Ancak Maya halkı hala Yucatan yarımadasında, Orta Amerika'nın bazı yerlerinde ve hatta Teksas’ın Houston kentinde yaşamaya devam ediyor.

Araştırmacılar modern Maya dilleriyle ilgili bilgileri kullanarak eski hiyeroglifleri çözdü, bu araştırmacıların en iyileri Teksas Üniversitesi'nde çalışıyor.

Van Tuerenhout araştırmaların yararlı bilgiler sağladığını söylüyor: "Bu az sayıdaki uzmanlar eski dilleri konuşarak Maya yazıtlarını çözebiliyor."

Van Tuerenhout Maya harabelerinin bu eski ve gizemli uygarlıkla ilgili bilgi sunmaya devam edeceğini söylüyor.

Tuerenhout, müzenin amacını, halka, Maya medeniyetinde felaket günü tahmininden fazlası olduğunu göstermek olarak açıklıyor.


XS
SM
MD
LG