Erişilebilirlik

Dünyanın Güçlü Ülkeleri Güney Sudan'ı Tanıdı


Dünyanın Güçlü Ülkeleri Güney Sudan'ı Tanıdı
Dünyanın Güçlü Ülkeleri Güney Sudan'ı Tanıdı

Bağımsızlığını dün ilan eden Güney Sudan'ı tanıyan ülkelerin sayısı artmaya devam ediyor.

Sudan Tribune gazetesine göre şu ana kadar en az 15 ülke Güney Sudan'ı resmen tanıdığını açıkladı. Bu ülkeler arasında Amerika, İngiltere, Rusya, Çin ve Türkiye de var. Başkan Barack Obama dün yayınladığı açıklamada Güney Sudan'ı diplomatik olarak tanımaktan gurur duyduğunu söylemişti.

Benzer açıklamalar İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Hindistan, İsrail, Kenya ve Fransa liderlerinden de geldi.

Çin de Güney Sudan'ı tanıyarak bu ülkeyle ve eski ortağı Sudan ile barışçı ve iyi ilişkiler geliştirmeyi hedeflediğini belirtti.Çin Sudan'dan ham petrol alan ülkelerin başında geliyor. Pekin iki Sudan arasındaki gerginliğin petrol üretimini etkilemesini istemiyor.

Sudan ve Güney Sudan sınır, petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda hala net bir anlaşmaya varabilmiş değil. Petrol yataklarının çoğu Güney Sudan sınırları içinde bulunuyor ancak petrolü Kızıl Deniz'e taşıyacak boru hattı kuzeyden geçiyor. İki Sudan arasında 21 yıl süren sivil savaş 2005 yılında sona erdi.





XS
SM
MD
LG