Erişilebilirlik

Dünyanın En Zenginleri Londra’ya Geri Dönüyor


Dünyanın En Zenginleri Londra’ya Geri Dönüyor
Dünyanın En Zenginleri Londra’ya Geri Dönüyor

Londra, dünyanın en zenginlerinin rağbet ettiği kentlerin başında geliyor. Mali kriz sonrasında, yabancı yatırımcıların Londra’ya geri döndükleri ve yeniden lüks emlak satın almaya başladıkları gözleniyor. Varlıklı Ruslar, Ortadoğulular ve Nijeryalı petrol zenginleri Londra’daki emlak pazarından pay almaya çalışıyor.



Birçok büyük kent gibi Londra da küresel ekonomik krizden etkilendi. Ancak toplumun bir kesimi hiç çekinmeden para harcamaya devam ediyor. İngiltere’nin başkenti, dünyadaki süper zenginler için bir cennet. Zenginler de, iki yıl aradan sonra yeniden Londra’da boy gösteriyor. Trevor Abrahamson, dünyanın en zengin kişilerine emlak danışmanlığı yapıyor. Londra’nın ünlü semtlerinden Hampstead’daki bir malikanenin ortalama değeri 14 milyon dolar civarında. Abrahamson, ”Londra dünyanın lideri konumunda. New York, Los Angeles, Paris, Berlin, Frankfurt gibi kentlerin ya da Fransa’nın güneydeki emlak piyasalarının ekonomik krizi atlatması daha uzun sürüyor,” diyor.

Emlakçılar petrol zengini Ortadoğulu ve Nijeryalılar’ın pahalı evlere büyük ilgi gösterdiğini söylüyor. Trevor Abrahamson, Ortadoğu ve Rusya’dan gelen alıcılar dışında yeni yatırımcıların da kesenin ağzını açtığını söylüyor. Abrahamson, ”En yeni müşteriler Çin’den. Çinliler emlak satın alma konusunda çok ciddi. Tek bir mülke 80 ila 125 milyon dolar teklif edenler oluyor,” diye konuşuyor.

Londra’daki lüks ürünlerle ilgili son araştırmalar 2007‘den beri fiyatların ilk kez arttığını gösteriyor. Araştırmayı yapan Stonehage şirketinin başkanı Ronnie Armist’e göre, İngiliz para birimi sterlinin zayıflığı, bunda çok büyük rol oynuyor. Armist, ”Sterlinin değerinin düşük olması, yabancıların dünyanın en büyük başkentlerinden biri olan Londra’ya akın etmesinde etkili oldu. Lüks tüketim mallarına olan talep de oldukça önemli. Wimbledon Tenis Turnuvası, avcılık, ya da Kraliyet Operası gibi sanat merkezleri İngiltere’yi zenginler için cazip hale getiriyor,”diyor.

Crown Estates, sahibi olduğu Londra’nın en ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Regent Street’i satışa çıkardı. Toplam fiyatın 2 buçuk milyar dolar olması tahmin ediliyor. Katar kraliyet ailesi de dahil olmak üzere bazı hükümet yatırım fonlarının alışveriş merkezine talip olabileceği yolunda haberler var. İngiliz halkının büyük çoğunluğu krizin neden olduğu yüksek işsizlik oranı ve yavaş ekonomik büyümenin etkilerini hala hissediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG