Erişilebilirlik

Dünyanın En Mutlu Ülkeleri Hangileri?


Geçtiğimiz gün yayınlanan ‘Dünya Mutluluk Raporu’na göre, Danimarka en mutlu ülke olarak belirlenirken, Burundi ve Suriye listenin en son sırasında yer aldı.

2016 Dünya Mutluluk Raporu, toplumların daha sağlıklı ve etkili olabilmelerine yardım için, mutluluk kavramını somutlaştırıyor. Buna benzer ilk çalışmayı 2012 yılında Birleşmiş Milletler yayınlamıştı.

Geçen sene de listenin ilk 10’unda yer alan İzlanda, Norveç, Finlandiya, Hollanda, Yeni Zelanda ve İsveç gibi küçük ve orta büyüklükteki Batı Avrupa ülkeleri ilk 10 en mutlu ülkenin yedisini oluşturuyor.

İlk defa 2013’te en mutlu ülke unvanını kazanan Danimarka, 2015’te İsviçre’ye yerini kaptırmıştı. Bu yıl ise tekrar dünyadaki en mutlu ülke sıralamasının en üstünde yer aldı.

Mutluluk Raporu'na göre Danimarka en mutlu ülke
Mutluluk Raporu'na göre Danimarka en mutlu ülke

Burundi en mutsuz ülke unvanını taşırken, Burundi’yi iç savaş ve çatışmalarla boğuşan Suriye, Togo, Afganistan ve Sahra- Altı ülkeleri olan Benin, Ruanda, Liberya, Tanzanya ve Madagaskar takip ediyor.

2005-2015 yılları arasındaki verilerin incelendiği rapor, mutluluk oranında en büyük düşüşün Yunanistan’da yaşandığına işaret ediyor. Ekonomik sorunlarla baş etmeye çalışan ülkede, mülteci krizi de bu düşüşün etkenleri arasında.

Geçen sene 76’ıncı sırada yer alan Türkiye ise, 2016 Mutluluk Raporu’nda 78’inci sıraya düştü.

Amerika ise, ülkeyi kutuplaştıran başkanlık seçimi yarışına rağmen, geçen seneye göre iki sıra yükselerek, mutluluk raporunda 13’üncü sırada yer aldı.

Almanya 16’ıncı, İngiltere ve Fransa sırayla 23’üncü ve 32’inci sıraya oturdu. Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt gibi Ortadoğu krallıkları, İtalya’nın önüne geçti. İtalya 50’inci sırada iken, Japonya da 53’üncü sırada yer aldı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin 83’üncü sırada ve dünyanın en büyük demokrasisi Hindistan da 118’inci sırada yer aldı.

Mutluluk oranının hesaplanması için ülkelerin, kişi başına düşen Gayri Safi İç Hasıla, sosyal destek, yaşam ömrü, özgürlükler ve yolsuzluk oranları kullanılıyor. Uzmanlara göre, ülkelerin mutluluk derecelerinde bu faktörler önemli bir etken oluşturuyor.

Rapor aynı zamanda, küresel resesyon öncesi 2005-2007 yılları ve 2013-2015 yılları arasında da bir karşılaştırma yapıyor.

Verileri olan 126 ülke arasında yapılan karşılaştırmada, 55 ülkenin mutluluk oranları önemli derecede artarken, 45 ülkeninki ise önemli derecede düşüşler yaşandı.

Mutluluk oranları en çok artan ülkeler arasında Tayland, Çin, Makedonya var.

En büyük düşüşlerin yaşandığı ülkeler ise, Ortadoğu’da Mısır, İran, Ürdün, Yemen ve Suudi Arabistan; Asya’da Japonya ve Hindistan; ve Avrupa’da ise ekonomik krizden etkilenen Güney Kıbrıs, İspanya, İtalya ve Yunanistan oldu.

2014’te Rusya’nın Ukrayna’da bulunan Kırım yarımadasını işgal etmesiyle başlayan gerginlik de, Ukrayna’yı mutluluk oranında düşüş yaşayan ülkeler arasında soktu.

Raporda, İzlanda ve İrlanda’nın, sağladıkları sosyal destek sayesinde, ekonomik krizden etkilenmiş olsalar bile, mutluluk oranlarını koruyabilmiş oldukları gözlemlendi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG