Erişilebilirlik

Dünyanın En Gelişmiş Ülkesi: İsveç


Dünyanın En Gelişmiş Ülkesi: İsveç
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00
Linki indirmek için
Ülkelerin gelişmişlik düzeyini değerlendirmek için Sosyal Gelişmişlik Endeksi (SPI) adlı yeni bir yöntem geliştirildi. SPI’yi geliştiren uzmanlar yöntemin besine ulaşım, yaşam fırsatlarının bolluğu ve sağlık hizmetleri gibi sıradan insanları doğrudan etkileyen etmenleri incelediğini söylüyor. Bu yalnızca ürün ve hizmetleri hesaplayan ama hava kalitesi gibi etmenleri ölçmeyen Gayrisafi Milli Hasıla hesaplamasından farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Henry Ridgewell’e göre, yöntemin yaratıcıları bu hesaplamanın hızla gelişen Afrika ve Latin Amerika ülkelerindeki siyasetçilere kılavuz olacağını umuyor.

20. Yüzyıl’ın başından beri Amerika, Gayrisafi Milli Hasıla açısından dünya lideri.

Ancak, yeni Sosyal Gelişmişlik Endeksi’ne göre dünyanın en iyi ülkesi İsveç. Amerika’ysa 6. sırada.

Endeks, Harvard ve MIT’den akademisyenlerin uluslararası iş dünyası temsilcileriyle yaptıkları çalışma sonucu ortaya çıkmış.

Endeks İngiltere’nin Oxford kentinde düzenlenen Skoll Dünya Forumu’nda tanıtıldı. Michael Green endeksi tasarlayan Sosyal Gelişim Zorunluluğu projesinin yöneticisi.

Green, “Biz refahı yaratan ekonomik etmenleri değil insanların önem verdiği şeyleri hesaplıyoruz. Yeterince yemeğim var mı? Kalacak yerim var mı? Hastaneye gidebiliyor muyum? Hayatta bana fırsat tanınıyor mu?” şeklinde konuşuyor.

Bu soruların cevabı beslenme, ekosistemin sürdürülebilirliği, bireysel haklar ve internete erişim gibi 12 farklı alanda hesaplanmış.

Endekste İngiltere’nin ikinci sırada olması Michael Green’i şaşırtmış: “İsveç ve İngiltere’nin başarıyla yaptığı şey Avrupa’nın refah devleti ve çevresel sürdürülebilirliği ile Amerika’nın fırsat bolluğu, bireysel haklar gibi özelliklerini birleştirmiş olmaları.”

Costa Rica endekste 12. sırada ve bu, ülkeyi, gelişmekte olan ekonomiler arasında ilk sıraya koyuyor. Ülke eğitim, çevre ve fırsat bolluğu alanlarında yüksek puan almış.

Copa Holdings şirketinin müdürü ve Sosyal Gelişim Zorunluluğu Başkan Yardımcısı Costa Ricalı Roberto Artavia başarının ülkenin tarihinden geldiğini söylüyor: “124 yıldır süregelen bir demokrasi. 1971’den beri bir toplumsal katılım kurumu var. 1941’den beri kapsamlı bir sosyal güvenlik sistemi var. Bunlar kurumsal olarak sosyal gelişimi destekleyen bir altyapı oluşturmuş.”

SPI’nin yaratıcıları endeksin hükümet harcamalarını sıralamadığı konusunda ısrarlı. Kuruculardan Alvaro Rodriguez Meksika ve Latin Amerika’nın en büyük mikrofinans kurumu olan Compartamos’un yönetim kurulu başkanı.

Rodriguez, “Girdileri değil sonuçları değerlendiriyoruz. Bu bizim için önemli, çünkü böyle yapmasaydık hükümetleri büyük harcamalara yönlendirmiş olurduk,” şeklinde konuşuyor.

Benzer gayri safi milli hasılalarına rağmen 41. sıradaki Gana listede Nijerya’nın 8 basamak üstünde bulunuyor. Michael Green bunu şöyle açıklıyor: “Nijerya güvenlik durumunda son sırada. Bunun gibi etmenlere dikkat etmek gerekir.”

Green, kamu yönetimi açısından alınması gereken dersin, nispeten düşük zenginlikle yüksek seviyede sosyal gelişmişlik yakalanabileceği gerçeği olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG