Erişilebilirlik

Dünyada İşsiz Gençlerin Sayısı Artıyor


Yeni bir rapor, gençler arasındaki işsizlik oranının bu yıl artacağına işaret ederken iş bulanların çoğunun yoksulluk sınırına yakın maaş aldıklarını ortaya koyuyor. Uluslararası Çalışma Örgütü, gençler arasında işsizliğin 2016’da yüzde 13,1’e yükselmesini ve 2017‘de de bu düzeyde kalmasını bekliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü, bu yıl bir buçuk milyon gencin daha işsizler ordusuna katılmasını ve küresel çapta işsiz genç sayısının 71 milyona yükselmesini öngörüyor. Örgüt, gençler arasında işsizliğin son üç yıldır ilk kez bu şekilde artış gösterdiğine dikkati çekiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre daha kaygı verici olan bir unsur da çalışmalarına rağmen çok sayıda gencin orta ya da aşırı düzeyde yoksulluk içinde yaşıyor olması. Bu gençlerin çoğu, gelişmekte olan ülke vatandaşları. Rapor, küresel çapta 156 milyon çalışan gencin, ya da bir başka deyişle çalışan gençlerin yüzde 37,7‘sinin günde 3 dolar 10 sentten daha az parayla geçinmek zorunda olduğunu ortaya koyuyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nden iktisatçı Steven Tobin, gelişmekte olan ülkelerde çalıştıkları halde yoksulların oranının yüzde 70’in üzerinde olduğunu vurguluyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporu ayrıca çalışan gençler arasındaki yoksulluk oranının Arap ülkeleri ve Güneydoğu Asya’da da yüksek olduğuna işaret ediyor. Gelişmiş ülkelerdeyse bu rakamlar daha düşük olsa da gençlerin yoksullukla karşı karşıya kalma riski, yaşlılara oranla daha yüksek. Örgüt, küresel açıdan bakıldığında gençler arasındaki işsizliğin yetişkinlere kıyasla üç kat daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü Başkan Yardımcısı Lawrence Johnson, kaygı uyandırıcı bir başka gelişmeninse iş piyasasında genç kadın ve erkekler arasındaki geniş uçurum olduğunu belirtiyor. Yetkiliye göre genç erkeklerin yüzde 54’ü çalışırken bu oran, genç kadınlar arasında sadece yüzde 37,3.

Lawrence Johnson, genç kadın ve erkekler arasında çalışma oranlarının aynı düzeyde kalmaya devam ettiğini, 2016’da da kadınlar ve erkekler arasında 17 puanlık fark olduğunu söylüyor. Kadınlarla erkekler arasındaki işsizlik oranı, Arap ve Kuzey Afrika ülkelerinde daha da yüksek seyrediyor.

Lawrence Johnson ayrıca iş piyasında cinsiyetler arasındaki uçurumun toplumdaki cinsiyet eşitsizliğini yansıttığının da altını çiziyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’nden iktisatçılara göre gençler arasındaki işsizliğin alarm veren düzeye tırmanması ve çalışan bazı gençlerin yoksulluk döngüsünden kurtulamaması, 2030’a kadar dünyada yoksulluğun kökünü kazıma hedefine ulaşılmasını son derece zorlaştıracak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG