Erişilebilirlik

Dünya’da Dini Baskı Artıyor


Dünya’da Dini Baskı Artıyor
Dünya’da Dini Baskı Artıyor

Pew Araştırma Merkezi dünya nüfusunun üçte birinin daha fazla dini baskı görmeye başladığını bildirdi. 2006 – 2009 yılları arasındaki dönemi kapsayan araştırmaya göre en az 2,2 milyar kişi – dünya nüfusunun yüzde 32’si – dini inanç ve ibadet alanında daha fazla baskıya maruz kalıyor.

198 ülkeyi kapsayan araştırmaya göre 2006 – 2009 döneminde 23 ülkede dini baskı artarken 12 ülkede azaldı.

Pew Araştırma Merkezi araştırmasında ülkeler iki endekse göre sınıflandırılmış: Devlet Baskısı Endeksi’nde dini inanç ve ibadeti engelleyen yasal ortam değerlendirilirken; Toplumsal Baskı Endeksi’nde bireyler veya grupların uyguladığı dini baskı irdeleniyor.

Araştırmada 2006 – 2009 yılları arasında devlet/hükümet baskısının en çok Ortadoğu ülkelerinde arttığı belirlenirken, en çok toplumsal baskının Avrupa ülkelerinde arttığı görüldü. Araştırma döneminde devlet baskısının en çok arttığı ülkeler arasında Mısır, Fransa ve Cezayir yer alıyor.

Araştırmaya göre en yoğun devlet baskısı Mısır, İran, Suudi Arabistan, Özbekistan ve Çin’de mevcut. En yoğun toplumsal baskı ise Irak, Hindistan, Pakistan, Afganistan ve Somali’de görülüyor.

198 ülkenin sınıflandırıldığı Devlet Baskısı Endeksi’nde Türkiye “yüksek” sınıfında ilk 20’de yer alırken; Toplumsal Baskı Endeksinde yine “yüksek” sınıfında 25’nci sırada yer buluyor.

XS
SM
MD
LG