Erişilebilirlik

'45 Milyon 200 Bin Evinden Edilmiş İnsan Var'


BM Mülteci Örgütü Türkiye Eski Sözcüsü Metin Çorabatır Dünya Mülteci Günü'nde Amerika'nın Sesi'ne dünyadaki mültecilerin durumunu değerlendirdi

Dünya Mülteciler Günü için konuştuğumuz Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) eski sözcüsü ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi kurucu üyesi Metin Çorabatır, Amerika’nın Sesi Türkçe bölümüne dünyada mültecilerin durumunu anlattı; iç savaştan kaçan Suriyeliler’in Türkiye’deki durumunu değerlendirdi ve BM Mülteci Dairesi’nin Türkiye’deki çalışmalarına değindi.

Mülteci Dairesi’nin Global Trends (Küresel Eğilimler) başlıklı raporunda dünyada 45,2 milyon kişinin yerinden edilmiş statüsünde olduğunun belirlediğini söyleyen Çorabatır bu rakamın son 18 yılın en yüksek düzeyinde olduğunu belirtti.

Suriye’de yaşanan krizle ilgili BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Gutierrez’in, savaşın bölge ülkelerine yayılması riskiyle ilgili uyarısını hatırlatan Çorabatır, uluslararası toplumun kendi içindeki anlaşmazlıkları bir kenara bırakıp siyasi bir çözüm için çalışması gerektiğini söyledi.

Çorabatır, Türkiye’de kamplardaki Suriyeliler’in BM’nin korumasında olmadığını, Türkiye’de devletin bu insanları geçici koruma statüsünde bulundurduğunu ve BM’nin kamplara çok sınırlı girişinin olduğuna dikkat çekti. Bu kamplar büyük ölçüde Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından işletiliyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:19:35 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG