Erişilebilirlik

Dünyada 348 Türkiye'de 100'ün Üzerinde Gazeteci Hapiste


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), basın özgürlüğü açısından kaygı veren sonuçlar içeren 2016 Raporu'nu açıkladı. Tutuklanan gazeteci sayısının 2016'da önemli artış gösterdiği belirtilen raporda, cezaevindeki gazeteci sayısının, yüzde 22 oranıyla en çok Türkiye'de arttığı vurgulandı. Dünya genelinde 348 gazetecinin hapiste olduğu, Türkiye'de ise bu sayının 100'ü aştığı kaydedildi.

Merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2016 yıllık raporunda, blog sahipleri ve serbest gazeteciler de dahil 348 gazetecinin cezaevinde olduğunu açıkladı. Dünya genelinde tutuklu gazeteci sayısının yüzde 6 oranında arttığına dikkat çeken RSF, bu rakamın Türkiye'de bir önceki yıla oranla 4 kat artarak yüzde 22 oranında artış sergilediğinin altını çizdi. Türkiye'deki artışın Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminden sonra tavan yaptığı vurgulandı. Türkiye'den sonra en çok Çin, İran ve Mısır’da gazeteci tutuklandı.

Rapora göre, dünyada kadın gazetecilerin tutuklanma oranınında da artış görülüyor. Önceki yıl 5 kadın gazeteci tutuklanırken, 2016'da bu sayının dört kat artarak 21'e yükseldiği belirtildi. Raporda bu değişim, "Bu bize kadınların daha çok mesleğe katıldığını gösteriyor. Ama aynı zamanda Türkiye'nin geçmekte olduğu felaketi, yıkımı da gözler önüne seriyor. Zira 21 tutuklu kadın gazetecinin 3'te 1'i Türkiye'de bulunuyor" ifadeleri ile açıklandı.

"Türkiye en büyük gazeteci cezaevi"

Raporu yazılı bir açıklama ile değerlendiren RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, "Avrupa'nın kapısında, tam bir cadı avı sonrası onlarca gazeteciyi cezaevine atan Türkiye, bugün mesleğimizin en büyük cezaevi haline gelmiştir. Bir yıl gibi kısa bir sürede Erdoğan rejimi, yaptıklarına sessiz kalan bir Avrupa karşısında medyadaki çoğulculuğu yok etti" dedi.

IŞİD'in elinde 21 gazeteci esir

Raporda ele alınan bir başka veri de esir alınan gazetecilerin sayısı oldu. Buna göre 2016 yılında çoğunluğu yerel gazeteci olmak üzere 52 gazeteci esir alındı. Önceki yıl bu rakam 61’di. Ancak RSF, 2015 yılında gazetecilerin esir alınması olaylarının beklenenin ötesinde özellikle yüksek olduğuna dikkat çekti. Bu sene tüm esir gazeteciler Orta Doğu'da, özellikle Suriye, Yemen ve Irak'ta bulunuyor. En çok gazeteci esir alan örgüt ise IŞİD. Suriye ve Irak'ta halen IŞİD'in elinde 21 gazeteci tutsak.

Geçtiğimiz yıl 8 gazetecinin kayıp olduğu belirlenirken, bu sene yalnızca Burunduli gazeteci Jean Bigirimana'nın kayıp olduğu da raporda verilen bilgiler arasında.

RSF raporunda, dünyadaki gazetecilerin güvenliğini sağlamak amacıyla BM nezdinde, doğrudan BM Genel Sekreteri'ne bağlı özel temsilci atanması istendi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG