Erişilebilirlik

Dünya Ticaret Merkezi'nde Seyir Terası


Dünya Ticaret Merkezi'nde Seyir Terası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

11 Eylül 2001 terör saldırılarında yıkılan ikiz kulelerinin yerine inşa edilen yeni Dünya Ticaret Merkezi binasının en üst katındaki seyir terası, kısa süre önce açıldı. Terasa çıkan ziyaretçiler New Jersey eyaletinden Long Island Adası’na, kuzeydeki banliyölerden Atlas Okyanusu’na New York ve civarını kapsayan manzaranın tadını çıkarıyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler, 541 metre yüksekliğindeki gökdelenin üst katlarındaki seyir terasına çıkmak için sıra bekliyor. Yeni Dünya Ticaret Merkezi binası, Kuzey Amerika’nın en yüksek gökdeleni ünvanına sahip.

Gökdelenin yapımı bu yılın başında tamamlandı. Birkaç yıl süren inşaatta 45 bin ton çelik, 159 bin metreküp beton kullanıldı. Bina yaklaşık 28 bin metrekarelik ofis alanına sahip.

Seyir terası da sonunda ziyarete açıldı.

Seyir terasını işleten Legends adlı şirketin genel müdürü Dave Chechetts, “Geri döndük, tekrar buradayız. Bu binayı bizler inşa ettik” diyor.

Seyir terası, Dünya Ticaret Merkezi binasının 100, 101 ve 102’inci katlarını kapsıyor. Terasa çıkan asansörde geçirilen 47 saniye içinde New York’un gelişimi ve bölgenin bugünkü görünümünü içeren bir video gösteriliyor. Asansörden inen ziyaretçiler bu sefer de Özgürlük Kulesi olarak da bilinen gökdeleni inşa edenlerle ilgili bir video izliyor. Ziyaretçiler bundan sonra açık havada her yöne 80 kilometre uzaklığa kadar görebilecekleri muhteşem manzarayla başbaşa kalıyor.

Seyir terasına çıkmak için ödenen ücret, kişi başına 30 dolardan fazla. Ancak açılış günü orada olanlar, ücretin yüksekliğini akıllarına getirmedi.

Terası işleten Legends şirketinin ortaklarından Amerikan futbol takımı Dallas Cowboys’un sahibi Jerry Jones, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili duygularını şöyle dile getiriyor: “Yere düştük ama ayağa kalkmayı başardık. Bu ülkenin insanları zorlukların üstesinden gelmeyi iyi bilir.”

New York ve New Jersey eyaletleri Liman İşletmeleri, önümüzdeki 15 yıl içinde seyir terasının işletiminden 875 milyon dolar gelir elde edecek. Ancak daha da önemlisi yeni Dünya Ticaret Merkezi, eskinin hatırlandığı, geleceğinse umutla beklendiği bir yer olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG