Erişilebilirlik

Dünya Sağlık Örgütü'nden Antibiyotiğe Dayanıklı Bakterilere Karşı Uyarı


Dünya Sağlık Örgütü'nden Antibiyotiğe Dayanıklı Bakterilere Karşı Uyarı
Dünya Sağlık Örgütü'nden Antibiyotiğe Dayanıklı Bakterilere Karşı Uyarı

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü antibiyotiğe dayanıklı bakteri sorununa çözüm bulunabilmesi için uluslararası çabaların arttırılmasını istedi. Bu bakteriler özellikle hastanelerde, kamu sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit ediyor.

"Bu vakaların en korkutucu yanı bakterinin sıradan bir bakteri olması ancak mevcut antibiyotiklere dayanıklılık göstermesi."

Doktor Andrew Fishman'ın sözünü ettiği bakterinin adı Carbapenem'e dayanıklı Klebsiella pneumoniae kısa adıyla CRKP. Bu bakteri California'da Haziran 2010 ve Aralık 2010 tarihleri arasında yaklaşık 350 yaşlı hastayı etkiledi. Hastaların yüzde 40'ı bir ay içinde öldü.

Bu mikrop sadece carbapenem değil her türlü antibiyotik ilaca dayanıklı.

Amerika'da 35 eyalette rastlanan ve süpermikrop olarak adlandırılan bakteri Arjantin ve Brezilya'da da görüldü ve bu ülkelerde de 15 kişi öldü.

Bu, insan yapımı antibiyotiklere dayanıklılık gösteren bakterilerden sadece biri. Antibiyotiklerin etkisinin azalmasının nedeni bu ilacın gereksiz yere ve sıkça kullanılması.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Doktor Marcos Espinal, "Antimikrobal dayanıklılık tüm dünyada artıyor. Bu sadece belirli ilaçlar için değil insanlarda ve hayvanlarda kullanılan tüm antibiyotikler için gerekli. Bakteri; tüberküloz, sıtma, HIV, zatürre, ishal ve daha bir çok hastalığa dayanıklılık gösteriyor" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nde Sağlık Kontrol ve Hastalık Önleme Dairesi’nde çalışan doktor Marcos Espinal hastaları, doktorları ve halkı eğitmeyi amaçlayan kampanyanın da başkanı.

Sadece Amerika kıtasında değil tüm dünyada, sorunun ciddiyetini vurgulamak için örgüt antibiyotiğe dayanıklı mikrop sorununu bu yılki Dünya Sağlık Günü'nün ana teması yaptı. Örgüt uluslararası toplumun bu süper mikropla savaşmasını istiyor.

En güçlü antibiyotikler bile bu süper mikrop karşısında etkisiz kalabilir. Bu mesaj çok kaygı verici.

Hastaneler süpermikropların en fazla barındığı mekanlar. Ancak mikrop çabucak halk arasında da yayılabiliyor.

Doktor Espinal çoğu zaman enfeksiyonların farkedilmediğini çünkü bu mikrobu belirlemek için daha gelişmiş teknikler gerektiğini söylüyor: "Bazen enfeksiyonları farkedemiyoruz. Hastalığın rapor edilmemesi yoksul ülkelerde büyük bir sorun. Bu ülkelerde gerekli alet ve labaratuvarlar mevcut değil" diyor.

Günümüzün dünyasında, hergün milyonlarca kişi seyahat halindeyken bakteri de daha hızlı yayılıyor. Doktorlar daha sıkı hastalık kontrol, hasta takip sistemleri kurulmasını ve hastanelerde hijyeni denetleyecek komisyonlar oluşturulmasını tavsiye ediyor.

Doktorlar sık sık el yıkama, hastaların izole odalarda kalması ve antibiyotiklerin sadece gerektiğinde kullanılmasının da bakterinin yayılmasını önleyeceği görüşünde.

Uzmanlar dünyada yeni bir antibiyotik ilaca ihtiyaç olduğu konusunda da görüş birliği içinde. Ancak bu ilaçlar daha dikkatli kullanılmalı.

Doktor Espinal, "Yeni antibiyotik geliştirmek yeni mikrobiyolojik teknikler geliştirilmesini de gerektiriyor. Böylece yeni ilaca dayanıklı mikroplar tespit edilebilir. Bu çok yönlü bir girişim olmalı" diyor.

Espinal yeni bir antibiyotiğin hastaları iyileştirmede işe yarayacağını ancak mevcut uygulamaları değiştirmeden antimikrobal dayanıklılık sorununun çözülemeyeceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü süpermikrop enfeksiyonlarının toplumda daha fazla ölüm, acı çekme ve sağlık masrafına neden olduğunu ve bir an önce çözümlenmesi gerektiğini vurguluyor.


XS
SM
MD
LG