Erişilebilirlik

Dünya Radikalleşmeyi Engellemeye Çalışıyor


Dünya Radikalleşmeyi Engellemeye Çalışıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Uzmanlar, militan örgütlerin özellikle öfkeli genç erkeklere cazip fırsat ve seçenekler sunduğunu söylüyor.

Fransa’daki terör zanlılarının kapsamlı şekilde izlenmesine imkan tanıyan tartışmalı yasa tasarısı, büyük destek alarak parlamentodan geçti.

Fransa Başbakanı Manuel Valls konuyla ilgili konuşmasında, “İstihbarat yasasının parlamentoda büyük çoğunluğun oyunu alarak geçmesinden son derece memnunum. Bu yasa temel özgürlüklerimizi koruyor. İstihbarat faaliyetlerimizi bir çerçeveye oturtuyor, aynı zamanda terör tehdidi karşısında istihbarat örgütlerimize verimli işleyebilmeleri için yeni imkanlar sunuyor,” dedi.

Fransa’da yeni istihbarat yasası birçok siyasetçinin desteğiyle yürürlüğe girerken bazıları yasanın terörle mücadelede etkili olup-olmayacağını sorguluyor.

Uzmanlara göre köktendinci örgütler, iktidardaki yönetimden hoşnut olmayan genç Müslüman erkeklere cazip bir seçenek sunuyor.

Amerikan İslam Kongresi’nden Zainab Al-Suwaij, “Ortadoğu’da herkese Batı’nın Arap ve Müslüman ülkeleri kontrol altına almak ve yoketmek istediği fikri empoze ediliyor. İsrail en büyük düşman olarak gösteriliyor. Bu mesaj medyada, okullarda, her sosyal faaliyette dayatılıyor, kafalar Batı düşmanlığıyla dolduruluyor. Sonra da ortaya köktendinci örgütler çıkıveriyor ve Müslüman gençlere ‘biz hükümet değiliz, tam tersine biz eylem örgütüyüz, geleceğiniz bizim yanımızda’ mesajı veriliyor,” diyor.

Uluslararası hava saldırıları, IŞİD’in Irak ve Suriye’de daha fazla ilerlemesini büyük ölçüde engelledi. Ancak daha eski bir örgüt olan El Kaide, bazı kazanımlar elde etmeye başladı. El Kaide, üst düzey liderleri yakalandıktan ya da öldürüldükten sonra kan kaybetmiş, örgütün mali ağı büyük ölçüde çökertilmişti. Ancak uzmanlar bazı Arap ülkelerinin mali desteğiyle El Kaide’nin toparlandığını söylüyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı’ndan Daveed Gartenstein, Bugün El Kaide’nin hem Suriye hem de Yemen’de faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Bazı Basra Körfezi ülkeleri El Kaide’ye mali destek veriyor. Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerin El Kaide’nin Yemen’deki kolu olan Nusra Cephesi’nin de parçası olduğu şemsiye örgüte açıkça yardım ettiğini biliyoruz,” diyor.

Militanları askeri yenilgiye uğratmanın ve terör hücrelerini dağıtmanın geçici bir çözüm olduğunu kaydeden uzmanlara göre, radikal İslam’la mücadelenin en etkili yolu, ılımlı Müslüman toplumlarını güçlendirmek ve dünya çapında Müslüman gençlere daha iyi seçenekler sunmak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG