Erişilebilirlik

Dünya Otizm Günü'nde Obama'dan Otistiklere Destek


Amerika'da her 88 çocuktan biri otistik ve otizm erkek çocuklarda kızların beş katı daha çok görülüyor

Başkan Obama 2 Nisan 2012'yi Dünya Otizmle Mücadele Günü ilan etti. Obama, bugün yayınladığı kararnameyle, otizmle mücadele için bilinçlenme ve bilinçlendime kampanyasını vurgulama ihtiyacına dikkati çekti.

Geçen yıl otizmle mücadele için bir yasa çıkardığını hatırlatan Başkan Obama, yasayla otizmin tedavisi, otistik çocukların eğitimi ve bu konudaki araştırmalar için ek ödenek ayrıldığını hatırlattı.

Amerika'da her 54 erkek çocuktan biri otistik. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verdiği rakamlara göre, 2009 yılından buyana otistik çocukların sayısında yüzde 23 artış kaydedildi.

Milyonlarca çocuğu ve aileyi etkileyen otizm, sosyalleşme ve konuşma becerilerinin gelişmesini engelleyen nörolojik bir hastalık. İletişim eksikliği, otizmin belirtisi olabiliyor. Ayrıca otisitik çocuklar çevreye ilgisiz oluyor, göz kontakları bulunmuyor ve aşırı hareketli veya aşırı sessiz olabiliyorlar. Adları söylenince bakmıyorlar. Sosyal ortamlarda çok huzursuz olup, sert davranışlarda bulunabiliyorlar.

Doktorlar anne babaları çocuklarındaki davranışları yakından izleyerek davranış bozuklukları gördükleri taktirde derhal doktora başvurmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Genellikle 3 yaşına kadar davranış bozuklukları ortaya çıkıyor.

Uzmanlar kimi zaman üstün yetenekli kişilerde de otizm belirtileri görülebileceğini, bu kişilerde hastalığın daha çok yalnızlığı tercih etme, sosyalleşmeden uzak durma şeklinde seyredebileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG