Erişilebilirlik

Dünya Obama'nın IŞİD Konuşmasını Bekliyor


Dünya Obama'nın IŞİD Konuşmasını Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Dünya liderleri, Başkan Obama’nın IŞİD’le ilgili konuşmasını bekliyor. Dışişleri Bakanı John Kerry Ortadoğu ülkelerinde temaslar yaparak uluslararası bir koalisyon oluşturmaya çalışıyor. Bu koalisyona hangi ülkelerin katılacağı merak konusu

Dünya liderleri, Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisi üzerine bu akşam yapacağı konuşmayı bekliyor. Başkan Obama’nın geçen hafta Galler’de gündeme getirdiği uluslararası koalisyona Ortadoğu ülkelerinin de katılıp katılmayacağı merak konusu.

Amerika, Irak’taki yerel güçleri desteklemek ve kilit noktaları korumak amacıyla IŞİD militanlarına karşı yüzden fazla hava saldırısı gerçekleştirdi.

Geçen haftaki NATO zirvesine katılan birçok ülke IŞİD’le mücadelede istihbarat ve lojistik alanlarında işbirliği yapma kararı almıştı.

Başkan Obama şimdiyse daha kapsamlı bir strateji çerçevesinde Galler’deki zirvenin sonunda dile getirdiği gibi koalisyona daha fazla ülkenin katılmasını istiyor: “Özellikle Sünni nüfusun çoğunluğu oluşturduğu Arap ülkelerini yanımıza almamız çok önemli. IŞİD’in temsilcisi olduğu köktendinci hareketi reddeden, İslam’ın bu olmadığını savunan, bizimle aynı safta savaşmaya hazır ülkelerin desteği hayati önem taşıyor.”

Uzmanlar, IŞİD militanlarını yenilgiye uğratmada Ortadoğu ülkelerinin katılımının son derece önemli olduğunu vurguluyor. Irak ve Suriye’de birçok bölge, binlerce kişiyi katleden IŞİD’in kontrolu altında.

Chatham House düşünce kuruluşundan Kathleen McInnis’e göre koalisyon kurmak, koalisyonu devam ettirmekten daha zor: “Herkes IŞİD’in korkunç bir örgüt olduğunun ve ortadan kaldırılması gerektiğinin farkında. Türkiye, İran, Suudi Arabistan, Ürdün ve Katar’ın bölgede birbirinden farklı çıkar ve emelleri var.”

Londra’daki Kings College’dan James Boys’a göre Başkan Obama’nın Amerika’nın müttefiklerini bile IŞİD’e karşı savaşa daha fazla katkıda bulunmaya ikna etmesi zor olacak: “Avrupa ülkelerinin, daha geçen hafta IŞİD’e karşı herhangi bir stratejisi olmadığını söyleyen bir Amerika başkanı ve yönetimini ciddiye alması çok zor. Başkan Obama’nın önündeki en büyük engel bu.

Ancak yine de İngiltere, Irak Ordusu’na silah satacağını açıkladı. Uzmanlar, Irak’ta yeni bir hükümet kurulmasının IŞİD’le mücadelede daha fazla Iraklı’nın desteğini almayı sağlayabileceği görüşünde.

Başkan Obama’nın amacı, Amerika’nın Afganistan’da olduğu kadar büyük bir koalisyon oluşturmak değil. Afganistan’daki savaş için oluşturulan koalisyona yaklaşık 60 ülke katılmıştı.

Ancak uzmanlar IŞİD için oluşturulan koalisyonun, geniş bir alanı kontrolu altında tutan Taleban benzeri bir militan örgütü mağlup edecek güce sahip olması gerektiği görüşünde.

Kathleen McInnis’e göre Başkan Obama’nın bu akşam yapacağı konuşma çok önemli: “Bu akşamki konuşma çok önemli çünkü Obama sadece uluslararası topluma harekete geçme zamanının geldiği mesajını vermekle kalmayacak, aynı zamanda Amerika’nın IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak için ne gerekirse yapmaya hazır olduğunu açıkayacak.”

Amerika, Irak ve Afganistan’daki savaşlar için oluşturulan koalisyonların da başını çekmişti. Şimdi dünya, Amerika’nın yine aynı coğrafyada bir başka tehdide karşı oluşturacağı koalisyonla ilgili ayrıntıların açıklanmasını bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG