Erişilebilirlik

Dünya Nüfus Günü’nde Gençler Gündemde


11 Temmuz Dünya Nüfus günü kutlanırken, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Dairesi gençlerin refahına yatırım yapmanın dünya toplumlarının yararına olduğunu vurguladı

Birleşmiş Milletler, Dünya Nüfus Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hükümetlerin, gençlerin fikirlerini görmezden geldiği ve onları önemli siyasi kararların dışında bıraktığı konusunda uyarıda bulundu.

Gençler, dünya üzerinde yaşayan yedi milyardan fazla nüfusun iki milyarını oluşturuyor. Kolayca gözardı edilemeyecek güçlü, büyük bir çoğunluk. Buna rağmen, gençler bir çok ülkede ötekileştiriliyor, her türlü hak ihlaline ve kötü muameleye maruz kalıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Dairesi, yaşları 15 ile 24 arasında olan ortalama 515 milyon gencin günde 2 dolarla geçinmek zorunda kaldığını bildirdi. Bu rakamlara rağmen her üç ülkeden ikisi gençlerin hayatını etkileyen önemli politik kararlar alınırken onların fikrini sormuyor.

Daire, gençlerin özellikle sayılarının çok fazla olduğu Afrika ve Asya ülkelerinde birçok zorlukla karşılaştığını belirtiyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nda görevli doğum uzmanı ve anne sağlığı danışmanı Luc de Bernis, ergenliğe girmiş gençlerin fiziksel değişikliklerle yüz yüze geldiğini ve bu durumun onları insan hakları istismarına karşı daha da savunmasız hale getirdiğini söyledi.

Doktor Bernis, “Bu, gençler için önemli bir konu. Özellikle genç kızlar fuhuşa zorlanma riski ile karşı karşıya. Genç kızların yüzde 10’unun 16 yaşından önce fuhuşa zorlandığını biliyoruz. Bu durum, hastalıklara, erken hamileliğe ve kürtaja sebep oluyor” diye konuşuyor.

BM istatistiklerine göre dünyada her yıl yaşları 15 ile 19 arasında olan 15 milyondan fazla genç kız, cocuk sahibi oluyor. BM, gelişmekte olan ülkelerdeki anne ölümlerinin çok büyük çoğunluğunun sebebinin erken evlilik, erken hamilelik ve erken doğum oldğuna dikkati çekiyor.

Ayrıca, araştırmalar, yaşları 10 ile 19 arasında değişen iki milyon gencin HIV virüsü taşıdığını gösteriyor. Bu da zorla gençlerin çocuk yaşta sekse zorlanmalarının bir sonucu.

Dr. De Bernis, Amerika’nın Sesi’ne genç kızların birçok kabul edilemez riskle karşı karşıya kalmaya zorlanmasının çok üzücü olduğunu söyledi.

Doktor De Bernis, “Gelişmekte olan ülkelerde yıllarca çalıştıktan sonra küçük bir kızken, genç kızken güvende olabileceğiniz hiçbir yer olmadığının farkına vardım. Ne yazık ki çoğu zaman aile içinde de güvende olmuyorsunuz. Sokaklarda güvende değilsiniz. Kızların saygı görmediği, tuvaletlerin olmadığı, şiddet yaşanan okullarda da kendinizi güvende hissedemesziniz” diye açıklıyor.

Dr. De Bernis, sağlıklı, eğitimli, üretken gençlerin bu yoksulluğu durdurmaya yardımcı olabileceğini, kendi toplum ve ülkelerine katkıda bulunabileceklerini söyledi. Birlemiş Milletler Nüfus Fonu, hükümetler ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde gençlere cinsel eğitim ve üreme bilgisi sağlamaya çalışıyor.

BM ayrıca, liderlerin gençlere bakış açılarını değiştirmeye, erken evliliği yasaklamaya ve gençlerin hayatlarının iyileştirilmesinde desteklerini sağlamaya çalışıyor.

Dr. De Bernis’e göre “çocuklar görülmeli ancak duyulmamalı” çarpıtılmış eski bir atasözü. Tam aksine, hükümetler, görüşlerine saygılı olmak ve ülkelerinin gelişimine yapabilecekleri katkıları farketmek için gençlerin sözlerini dinlemeli.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG