Erişilebilirlik

Dünya Notre Dame Kilisesi için Seferber Oldu


Fransa'yı yasa boğan tarihi Notre Dame Kilisesi’ndeki yangının ardından hükümet, kilisenin beş yıl içinde yeniden inşa edilmesi için kolları sıvadı. Başbakan Edouard Philippe, kilisenin yıkılan kulesinin yeniden inşaa edilebilmesi için uluslararası bir mimari proje yarışması açacaklarını, bağışları kolaylaştıracaklarını ve projenin takibi için özel bir kurum oluşturacaklarını açıkladı. Kilisenin onarımı için yapılan bağışlar ise iki günde 850 milyon Euro'yu aştı.

Fransız Bakanlar Kurulu, "Notre Dame Kilisesi’nin yeniden inşası" konulu tek gündem maddesiyle toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Edouard Philippe, Notre Dame Kilisesi’nin hızla onarılmasını sağlayacak adımları atmak ve bağışlara yasal bir çerçeve getirmek için toplandıklarını söyledi.

Philippe, hükümet tarafından getirilecek yeni bir yasa ile bağışlar için öngörülen vergi indirimi oranını yükselteceklerini duyurdu.Notre Dame'ın yanarak kül olan orta kulesinin yeniden yapılması için uluslararası mimar proje yarışması açılacak. Ayrıca, bağış ve yeniden inşaa sürecinin şeffaf ve düzenli yönetilebilmesi için bir yeni kurum oluşturulacak. Bu kurum tüm çalışmaların koordinasyonu ve düzeninden sorumlu olacak. Çalışmalar boyunca Notre Dame'ın ve çalışmanın güvenliğini sağlamak üzere eski Genel Kurmay Başkanı General Jean-Louis Georgelin görevlendirilecek.

​Öte yandan, "Beş yıl içinde Notre Dame'ı eskisinden daha da güzel inşa etmek" gibi iddialı bir söz veren Cumhurbaşkanı Macron, bu konuyla ilgili Elysee Sarayı'nda bir zirve düzenledi. Tarihçilerse, bu hedefin "son derece iyimser" olduğunu belirterek, sürecin 15 yıldan önce tamamlanmayacağını belirtiyor.

Soruşturma başlatılamadı

Kilise içinde itfaiye ekiplerinin çalışması sürerken, yangının nedenlerini araştırmak üzere Paris Savcılığı'nın yönetiminde kurulan 50 kişilik soruşturma ekibi halen çalışmaya başlayamadı.

Paris Savcısı Heitz, yangının kaza nedeniyle meydana gelmiş olduğu ihtimali üzerinde durduklarını açıkladı. Savcılar, 30 kadar görgü tanığı ve yenileme çalışmaları için görevli olan inşaat işçilerini dinledi. Ancak, henüz soruşturma başlamadığı için, olayın nedenine ilişkin somut bir veri de elde edilemedi.

İtfaiye teşkilatı adına, içerideki son durum hakkında bilgi veren sözcü Gabriel Plus, sanat eserleri ve vitrayların yangından zarar görmediğini açıkladı. Savcılık, ancak itfaiye görevlilerin binanın güvenliğini tümüyle sağlamasının ardından içerideki kriminal inceleme çalışmalarına başlayabilecek.

Bu arada, Paskalya törenleri yaklaşırken, Paris'in en büyük ayinine ev sahipliği eden Notre Dame Katedrali'nin yanmasıyla, büyük tören kentin ikinci büyük kilisesi Saint Sulpice'e taşınacak. Çarşamba akşamı Fransa'daki tüm kiliseler çanlarını, yangının başladığı saat olan 18.50'de Notre Dame için çaldı. Paris Belediyesi de Perşembe günü belediye binası önünde büyük bir anma töreni düzenleyeceğini açıkladı.

Rekor bağışlar 1 milyar Euro'ya yaklaşıyor

Fransızları derin yasa boğan Notre Dame'ın alev almasından itibaren başlayan yardım kampanyası da tüm hızıyla sürüyor. Fransa'nın en zengin şirketleri, yüz milyonlarca Euro bağış yapmak için adeta birbiriyle yarıştı. Ülkenin en zengin ailelerinden François Pinault ve Artemis grubu 100 bin Euro bağışlayarak ilk adımı attı. Ardından LVMH Grubu 200 milyon, kozmetik devi L'Oreal 200 milyon, petrol devi Total 100 milyon, Paris Belediyesi 50 milyon, BNP Paribas bankası 50 milyon, JCDecaux 50 milyon, Paris bölgesi yönetimi 10 milyon euro yardım yapacaklarını duyurdu. Ülkedeki tarihi eserlerin korunması için kurulan Kültürel Miras Fonu da 136 milyon Euro toplandığını açıkladı. Bağışlar akşam saatlerinde 850 milyon Euro'yu aştı. Fonun yöneticilerinden Stephane Bern, "Çok kısa süre içinde bu rakam 1 milyar Euo'ya ulaşacak ve geçecek" dedi.

Trump'tan uzman yardımı önerisi

Bu arada, Twitter hesabından Papa Françis ile görüştüğünü duyuran ABD Başkanı Donald Trump, "Papa ile görüşmemde, Amerikan halkının üzüntülerini ilettim. Tıpkı Emmanuel Macron'a da söylediğim gibi, Papa'ya, değerli Amerikan uzmanlarımızın katedralin yenilenmesine yardım edebileceğini söyledim" dedi.

Disney'den 5 milyon

"Notre Dame'ın Kamburu" adlı ünlü çizgi filmin yapımcısı ve filmden milyonlarca dolar kazanan sinema devi Disney de Katedral'in tamiri için 5 milyon dolar bağışladığını açıkladı.

Ünlü Assasin Creed oyununun yaratıcısı Ubisoft firması da, 500 bin Euro bağış yaptığını açıkladı. Firma, oyunun önemli sahnelerinin geçtiği Notre Dame'ın onuruna Assasin Creed Unity oyununun bedava indirilebileceği ve bir hafta boyunca bedava oynanabileceğini duyurdu.

Victor Hugo yok satıyor

Kitapçılarda Victor Hugo'nun ünlü 'Notre Dame de Paris' adlı eseri yok satarken, kitap, Amazon'da da satış rekorları kırdı. Yayınevleri talep üzerine, kitabın "hızlı baskısına" başladı. Katedralin yenilenmesi için düzenlenen bağış kampanyasına katılan kitabevleri, yeni kitap baskısından elde edilmesi beklenen 50 ila 100 bin Euro karın tümünü bağışlayacaklarını açıkladı.

​Internet arama motoru Google ise, Google Map'te Notre Dame Kilisesi'nin üzerine bir alev imajı yerleştirdi. Bu imaja tıklayan kullanıcılar, doğrudan resmi bağış kampanyasını yürüten Kültürel Miras Vakfı'nın sitesine yönlendiriliyor.

Biparc adlı hayvanat baheçesinde doğan bir bebek zürafaya Notre Dame'ın onuruna, Hugo'nun dev eserinde, katedralde yaşayan Quasimodo'nun aşık olduğu çingene güzeli Esmeralda'nın adı verdildi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG