Erişilebilirlik

‘Dünya Mahkemesi’nden Azerbaycan ve Ermenistan Kararı


Resmi adı Uluslararası Adalet Divanı olan Dünya Mahkemesi yargıçları Salı günü, "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme"nin ihlaline ilişkin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki davalarda karşılıklı geçici tedbirlere hükmetti.

Mahkeme, ihtilaflı Güney Kafkasya komşuları tarafından açılan karşılıklı davalarda hem Azerbaycan'dan hem de Ermenistan'dan ırkçı nefreti önlemelerini talep etti.

Her iki ülke de iddialarında, diğerinin ırk ayrımcılığına karşı bir sözleşmeyi ihlal ettiğini savunuyor ve dava sürerken mahkemeden acil önlem talep ediyordu.

Yargıçlar her iki ülkeye de birbirlerinin vatandaşlarına karşı ırkçı nefretin kışkırtılmasını önleme talimatı verdi. Ayrıca, her iki ülkeye de mahkeme davayı incelerken, anlaşmazlığı ağırlaştırabilecek hiçbir şey yapmamaları emredildi.

Azerbaycan askerleri, geçen yıl Ekim ayında, Rusya'nın ateşkese aracılık etmesinden önce, etnik Ermeni güçlerini 1990'lardan bu yana Dağlık Karabağ bölgesi ve çevresinde kontrol ettikleri topraklardan çıkardı.

Mahkeme yaptığı açıklamada, hem Azerbaycan'ın hem de Ermenistan'ın BM ayrımcılık karşıtı anlaşması uyarınca "ırksal nefreti kışkırtmayı ve teşvik etmeyi önlemek için gerekli tüm önlemleri almaları" gerektiğini söyledi.

Ayrıca başyargıç Joan Donoghue, Azerbaycan'ın "2020 ihtilafıyla ilgili olarak yakalanan ve gözaltına alınan herkesi" şiddetten ve zarar görmesinden koruması ve "Ermeni kültürel mirasını etkileyen vandalizm ve saygısızlık eylemlerini önlemesi ve cezalandırması" gerektiğini söyledi.

Geçici tedbirler, hem Ermenistan hem de Azerbaycan’ın imzacısı oldukları “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararası Sözleşme”yi (CERD) ihlal ettiği iddialarıyla karşılıklı olarak Eylül ayında Dünya Mahkemesi'nde açılan kısasa kısas davalarının bir parçası.

Geçici tedbir kararları davaların esasına girmezken, bu yıllar alabilen bir süreç.

Resmi olarak Uluslararası Adalet Divanı olarak bilinen Dünya Mahkemesi, ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları çözen bir Birleşmiş Milletler mahkemesi. Bu davada yargı yetkisine sahip olup olmadığı henüz belirlenmedi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG