Erişilebilirlik

Dünya Liderleri Zengin Ülkeleri Bütçe Açıklarını Yarıya İndirmeye Çağırdı


20’ler Grubu liderleri, zengin ülkeleri bütçe açıklarını üç yıl içinde yarıya indirmeye, 2016 yılına kadar da borçlarını düşürmeye çağırdı.

Plan, Kanada Başbakanı Stephen Harper tarafından Toronto zirvesinin sonunda açıklandı. Harper, bir yandan ekonomiyi canlandırma önlemleri uygulanırken, aynı zamanda borcu düşürmenin mümkün olduğuna işaret etti.

Başkan Barack Obama ve diğer liderler, dünya ekonomik gelişiminde ciddi sorunların devam ettiğini belirttiler.

Başkan Obama zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında bütçe açığını 2013 yılı sonuna kadar yarıya düşürme hedefini kabul etti. Obama, bu hedefin, Amerika’nın planlarına uygun olduğunu belirtmekle birlikte istihdam yaratma ve ekonomik büyümeye öncelik vereceğini kaydetti. Başkan devlet harcamalarında kesintide aşırıya gidilmesinin ekonomik büyümeyi durdurma tehlikesine de dikkati çekti.

Liderler dünya ekonomisinin büyüme göstermekle birlikte, canlanmanın her yerde eşit ve yeterince güçlü olmadığına, işsizliğin de birçok ülkede çok yüksek olduğuna işaret ettiler. Liderlerin nihai bildirisinde, ekonomik canlanmayı sürdürebilmek için mevcut ekonomik canlanma planlarının devam etmesi ve güçlü bir talebi oluşturacak koşulların sağlanması gerektiği kaydedildi.

Kanada Başbakanı Stephen Harper zayıf küresel ekonominin, hala canlandırma önlemlerine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG