Erişilebilirlik

Dünya Liderleri Paris’te Libya’yı Görüşüyor


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton ile Paris'te Elysee Sarayı'nda
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton ile Paris'te Elysee Sarayı'nda

Paris’te yapılan Libya zirvesinde Kaddafi sonrası dönem ele alınıyor.

Elysee Sarayında yapılan konferansa 60 ülke katılıyor. Bu ülkeler arasında asilerin kurduğu geçici konseyi Libya’nın meşru hükümeti olarak tanıyan ülkeler kadar tanımayanlar da var. Son olarak Rusya da tanıyan ülkelere katıldı.

Ulusal Konsey Başkanı Mustafa Abdül Celil, zirvede, geçici yönetimin gelecek 18 ay içinde yapmayı planladığı işler hakkında katılımcı ülkelere bilgi verecek. Bu işler arasında yeni bir anayasa hazırlamak ve genel seçimlere gitmek de var.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un da katıldığı zirvede, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Amerika’yı Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere’yi Başbakan David Cameron, Fransa’yı ise Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy temsil ediyor.

Libya’ya karşı NATO operasyonunu kınayan Çin ve Rusya da Paris’e temsilci gönderdi.

Fransa, dün, Libya’ya ait dondurulmuş banka hesaplarının 2 milyar dolarlık bir bölümünü, Birleşmiş Milletler’in izniyle serbest bıraktı. Güvenlik Konseyi, daha önce, Amerika ve İngiltere’nin yaklaşık 3 milyar dolarlık benzeri taleplerini de onaylamıştı. Serbest bırakılan hesaplar Libya merkez bankasına aktarılıyor.

Bu arada AB, Libya limanları ve petrol şirketlerine uyguladığı ambargoyu kaldırmaya hazırlanıyor.

Ahmet Davutoğlu - Hillary Clinton Görüşmesi

XS
SM
MD
LG