Erişilebilirlik

Dünya Liderlerinden Ukrayna'ya Çağrı


Dünya Liderlerinden Ukrayna'ya Çağrı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Dünya liderleri, Kiev’de çatışmalarda ölü sayısının artması üzerine akan kanın durdurulması için Kiev hükümetine ve protestoculara çağrıda bulunuyor

Kiev’in merkezi polisin protestocuların kamplarını dağıtmak için harekete geçmesi üzerine alevler içinde kaldı. Son üç aydır en çok kan dökülen çatışmalar devam ediyor Bazı Ukraynalılar, AB’yle yakınlaşmak yerine Rusya’yla anlaşma yapan Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in istifasını istiyor.

AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton akan kanın derhal durdurulmasını istedi: “Hükümetin ve muhalefet liderlerinin giderek derinleşen bu krize bir an önce çözüm bulması ve siyasi krizin diyalog yoluyla çözülmesi gerekiyor. Yaptığım tüm ziyaretlerde de belirttiğim gibi Avrupa Birliği, Ukrayna’ya her türlü yardımı yapmaya hazır.”

Amerika da Kiev’e benzer bir mesaj gönderdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise çatışmaları durdurma sorumluluğunun güvenlik güçlerinde olduğunu söyledi: “Çok açık söylüyorum. Ukrayna’da daha fazla kan akmasına neden olacak kararları verenler şunu çok iyi bilmelidirler ki Avrupa Birliği, yaptırım seçeneğini yeniden gözden geçirecektir.”

Uzmanlara göre Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı mali yardım, Yanukoviç’in Rusya’nın yanında yer almasında büyük rol oynadı. Avrupa Birliği Ukrayna’ya henüz böyle bir yardım yapmadı.

Klaus Larres, Kuzey Carolina Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler profesörü AB’nin vadettiği yardımların şimdiye kadar hep sözde kaldığını belirtiyor: "Rusya ise Ukrayna’ya 2 milyar dolar yardım önerdi ve Ukrayna’dan 2 milyar dolar tutarında tahvil satın aldı. Ukrayna’nın bu yardıma ihtiyacı vardı. Eğer Avrupa Birliği Ukrayna’yı kendisine çekmek istiyorsa mutlaka mali destek vermek zorunda.”

Profesör, hükümet ve muhalefet arasındaki görüşmelerin önemli olduğunu, protestoların Yanukoviç’i istifa ettirmeye yetmeyeceğini söylüyor: “Batı, Yanukoviç’in demokratik seçimlerle işbaşına geldiği gerçeğini gözardı etmemeli. Yanukoviç, 2010 seçimleriyle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. Anayasayı kendi lehine değiştirdi. Daha parlementer bir sisteme geri dönmemekte de inat ediyor.”

Profesör Larres’e göre Ukrayna’da Rusya yanlısı Başbakan Mikola Azarov’un geçen ay istifa etmesine rağmen Rusya, mali sıkıntı çeken Ukrayna’da büyük rol oynamaya devam edecek. Uzman, Rusya’nın Ukrayna’ya 2 milyar dolarlık kredi vererek bu ülkeyi kendine bağlama çabalarını çoktan hayata geçirdiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG