Erişilebilirlik

Dünya Hızla Silahlanıyor


Stockholm’deki Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre son beş yılda tüm dünyadaki silah satışları %16 oranında arttı. Türkiye de raporda en büyük yedinci ithalatçı ülke olarak sıralanıyor

Küresel silah ticareti konusunda yayınlanan yeni bir rapora göre Çin, Almanya’yı geride bırakarak en büyük üçüncü silah satıcısı konumuna yükseldi. İlk sırada Amerika ve Rusya yer alıyor.

Türkiye de raporda en büyük silah ithalatçıları arasında 7. sırada bulunuyor. Rapora göre Türkiye’nin silah alımları tüm dünyadaki silah alımlarının %3’ünü oluşturuyor.

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün araştırmasına göre Çin’in sattığı silahların %70’i Pakistan, Bangladeş ve Myanmar’a gidiyor. Çin, ayrıca 18 Afrika ülkesine de silah satıyor. Rapora göre, Çin’in silah satışları 2005-2014 yılları arasında %143 oranında arttı.

Raporda, son beş yıl içinde tüm dünyadaki silah satışlarının %16 oranında arttığına dikkat çekiliyor.

Amerika, dünyanın en büyük silah ihracatçısı olma konumunu, son 10 yılda satışlarını %23 oranında yükselterek korudu. 2010-2014 yılları arasında tüm dünyadaki silah satışlarının %31’ini Amerika yaptı. Rusya ise tüm silahların %27’sini sattı.

Raporda en büyük beş silah ithalatçısı ise Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Pakistan olarak sıralanıyor.

Dünya silah pazarında en önemli değişiklik ise Avrupa’nın silah alımlarındaki büyük azalma olması. Avrupa, 2010-2014 yılları arasında, bir önceki beş yıllık döneme göre silah alımlarını %36 oranında azalttı. Örneğin Almanya’nın 2010-2014 yılları arasında silah alımı %43 oranında düştü.

Son 10 yıl içinde Afrika’da silah alımları %45 oranında artış gösterdi. Cezayir, Fas ve Sudan en büyük Afrikalı alıcılar arasında. Afrika kıtasına yapılan satışlar, küresel silah satışlarının %9’unu oluşturuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG