Erişilebilirlik

'Dünya Genelinde Çocukların Hayat Kalitesi Artıyor'


Merkezi Amerika’da bulunan Save the Children – Çocukları Kurtarın adlı yardım örgütünden sevindirici bir haber var. Örgüt, dünya genelinde çocukların şimdiye kadar hiç olmadıkları kadar sağlıklı ve güvende olduklarını müjdeliyor.

Save the Children tarafından hazırlanan rapora göre, 2000 yılından beri, 176 ülkenin 173’ünde çocukların genel durumu iyileşme kaydediyor. Raporda dikkat çeken noktalar arasında, her yıl ölen çocuk sayısının 4,4 milyon azaldığı, okula giden çocuk sayısının 115 milyon arttığı ve çocuk gelin sayısının 11 milyon azaldığı bilgileri var.

Örgütün CEO’su Carolyn Miles, “Çocukların daha sağlıklı, daha eğitimli ve daha güvende büyümeleri konusunda dikkat çekici bir ilerleme kaydedildiğini gördük. Bu rapora göre, dünya çapında 280 milyon çocuğun bugünkü durumu, 2000 yılındaki durumlarına oranla çok daha iyi” diyor.

Save the Children, çocukların durumunu ölçebilmek için bir endeks hazırlamış ve bu endekse bakarak ülkeleri bir ile 1000 puan arasında sıralamış. Puanlamada ölüm, aşırı yetersiz beslenme, çocuk evliliği, çocuk işçiler ve erken annelik gibi çocuk ölümüne yol açan etkenler göz önüne alınmış.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, yaptıkları değerlendirme sonucunda Afrika’da umut vadeden bir durumla karşılaşmış. Afrika ülkelerinin yüzde 70’inden fazlasının puanı en az 100 puan artmış. En büyük artış, Sierra Leone, Ruanda, Etiyopya ve Nijerya’da görülmüş.

Araştırmacı Nikki Gillette, “Ülkelerin çoğunda, çok güçlü bir siyasi destek söz konusu” diyerek, hükümetlerin bu artıştaki rolünün altını çiziyor.

En büyük iyileşmenin yaşandığı Afrika ülkelerinin her birinde, çocukların hayat kalitesini arttıran belli gelişmeler öne çıkıyor. Örneğin Sierra Leone’de, yıllarca süren iç savaşın sona ermesiyle, evini terk edenlerin sayısı yüzde 99 oranında azalmış.

Etiyopya’daysa, hükümetin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne bağlılık kararı almasından sonra, annelerle çocukların sağlık durumunda iyileşme başlamış. Miles, 20 yıl önce Save the Children örgütünün Etiyopya’da küçük çocukların hayatını kurtarmaya öncelik verdiğini, bugünse sorunların eskisi kadar ciddi olmadığını ve diğer konulara odaklanabildiklerini söylüyor.

Miles, “Etiyopya hükümeti, halk sağlığıyla ilgili çalışmaların büyük bölümünü üstlendi ve çocuk ölümleri yüzde 54 oranında azaldı. Dolayısıyla Save the Children şu anda Etiyopya’da, çocukların okuma-yazma öğrenmesi, temel bir okul eğitimi alması ve gençlerin eğitimi gibi konulara daha fazla odaklanıyor” diyor.

Öte yandan, bazı ülkelerden de kötü haberler geliyor. 2000-2019 yılları arasında, üç ülkenin puanı düşmüş. Bunlar Suriye, Venezuela, Trinidad ve Tobago. Suriye’de dokuz yıldır süren iç savaş, Venezuela’da yaşanan siyasi kriz ve Trinidad’da giderek artan yetersiz beslenme çocukların sağlıklı büyümesini engelliyor.

Save the Children tarafından hazırlanan raporda bir iyimserlik hakim olsa da, savaş bölgelerinde yaşayan çocukların sayısında ciddi bir artış görüldüğü de kaydediliyor. 2000 yılından beri, savaş yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalanların sayısı yüzde 80 artmış.

Miles, bu ülkelerde gidişatın iyi olmadığını söylüyor.

Miles, beş yaş altı çocuk ölümü oranlarının en yüksek olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Mali, Sierra Leone ve Somali’nin ya savaş halinde ya da savaştan yeni çıkmış olduğuna dikkat çekiyor.

Miles, “Bu yılın başında, savaş bölgesinde yaşayan çocuk sayısının 2017’nin sonunda 120 milyona ulaştığını belirten bir rapor yayınladık. Savaşın çocuklara etkisi, bombaların ve kurşunların çok ötesinde” diyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG