Erişilebilirlik

Dünya Bankası: 'Yasalar Değişmeli'


Dünya Bankası: 'Yasalar Değişmeli'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Panama’daki bir hukuk firmasından sızdırılan belgeler, zenginlerin paralarını saklama ve vergi kaçırma çabalarını gözler önüne serdi.

Bu faaliyetlerin çoğu yasadışı değil. Ancak kimi siyasetçiler, bu faaliyetlerin yasadışı kabul edilmesi gerektiği görüşünde. Serveti gizlemeyi zorlaştıran yasalar çıkarılması çağrıları, giderek artıyor.

Zenginlerin vergi kaçırması yüzünden, sıradan vatandaşlar haksızlığa uğradıklarını düşünüyor.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Sri Mulyani Indrawati , bu algının kamu güvenini sarstığını, ekonomik büyümeye ihtiyacı olan ülkelere zarar verdiğini söylüyor.

Araştırma kuruluşu Küresel Mali Dürüstlük’ten uzman Tom Cardamone'ye göre hükümetler, büyük vergi kaybı yaşıyor. Cardamone,“Verilerimize göre gelişmekte olan ülkeler vergi kaçakçılığı yüzünden her yıl bir trilyon dolar kaybediyor. Bu miktar, her yıl bu ülkelere yapılan yabancı yardımlarla yatırımların toplamından daha fazla” diye konuştu.

Panama belgelerini yayınlayan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’ndan Will Fitzgibbon, gerçek sahiplerinin kimliklerini gizleyen binlerce şirketin, vergi kaçakçılığının izlenmesini zorlaştırdığını ve dünyadaki pek çok uzmanın yasaların değişmesi gerektiği görüşünde olduğunu söylüyor.

Daha önce Endonezya Maliye Bakanı olan Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Indrawati’ye göre uluslararası işbirliği şart.

Uluslararası Para Fonu IMF ve Dünya Bankası yetkilileri, hükümetlere, mali yasaların sıkılaştırılması ve işbirliğinin arttırılması yönündeki baskıları yoğunlaştırıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG