Erişilebilirlik

Dünya Bankası Başkanlığı İçin Mücadele Başladı


Amerika’nın adayı akademisyen Jim Yong Kim. Diğer iki adaysa Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala’yla Colombialı Jose Ocampo. Adaylardan Nijeryalı Okonjo-Iweala kimdir?

Tarihinde ilk kez Dünya Bankası Başkanlığı için birden fazla aday var. Üç aday 10 Nisan’dan başlayarak mülakata alınacak. Amerika’nın adayı akademisyen Jim Yong Kim. Diğer iki adaysa Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-Iweala’yla Colombialı Jose Ocampo. Adaylardan Nijeryalı Okonjo-Iweala kimdir?

Ngozi Okonjo-Iweala Dünya Bankası’nda uzun süre üst düzey görevlerde bulunmuş bir ekonomist, yıllardır dünya liderlerini yoksullukla mücadeleye çağırıyor: "Bu dünyanın en önemli sorunlarından, yaklaşık bir milyar kişi her gece aç uyumak zorunda kalıyor."

Okonyo-Iweala Nijerya Maliye Bakanı, daha önce de Dışişleri Bakanlığı yaptı. Okonjo-Iweala Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü gibi ABD’nin en iyi okullarında okudu.

Okonjo, aralarında Dünya Bankası’nda birlikte çalıştıkları Uri Dadush’un da bulunduğu dünyanın en ünlü ekonomistlerini çok etkilemiş bir uzman: "Okonjo-Iweala’nın dünyanın birçok bölgesiyle ilgili çok geniş deneyimi var, dünyanın en karışık ekonomik ortamlarından biri olan Nijerya’da Maliye Bakanlığı tecrübesine sahip. Yolsuzlukla mücadelede çok kararlı bir tutum izlemesi de onun için çok olumlu bir puan."

Maliye Bakanı olarak Okonjo-Iweala, hükümet harcamalarını azaltmak amacıyla sübvansiyonları kesti ancak bu, yakıt fiyatlarını yükselttiği için tüketicileri kızdırdı. Bakan da paranın Nijerya’daki yüksek işsizlik oranının düşürülmesini sağlayacak projeler için harcanacağını açıkladı.

Okonjo-Iweala’yı eleştirenler, Dünya Bankası’nda uzun süre çalıştığı için, başkan olarak yeni fikirler sunmasının ve kurumsal kültürü değiştirmesinin zor olduğunu söylüyor. Ancak bir kalkınma uzmanına göre, Okonjo’nun güçlü finansal ve diplomatik deneyimi bu görevde çok yararlı olabilir.

Küresel Kalkınma Merkezi’nden Nancy Birdsall’a göre, Okonjo zor kararlar almakta da deneyimli: "Çok zor dönemlerde zor kararlar almış bir bürokrat, aynı zamanda kalkınmakta olan ülkelerde siyasi ve üst düzeyde işlerin nasıl yürüdüğü konusunda deneyimli."

Birdsall, Okonjo-Iweala’nın Dünya Bankası başkanlığı için üç adaydan biri olmasını cesaret verici buluyor.

Bugüne kadar Dünya Bankası başkanları hep Amerikalı oldu, Uluslararası Para Fonu başkanlığını da Avrupalılar yürüttü.

Geçen yıl Washington, IMF başkanlığına Fransa eski Maliye Bakanı Christine Lagarde’ın atanmasını destekledi. Şimdi de Avrupalılar’ın Amerika’nın adayına destek vermesi mümkün. Amerika ve Avrupa ülkelerinin oy gücü birleşirse, kalkınmakta olan ülkelerin geleceğinde önemli söz sahibi olan Dünya Bankası ve IMF’nin başkanlığına başka bir ülkeden başkan seçilmesi ve geleneksel “Batılı Başkan” geleneğini yıkması imkansız görünüyor.


XS
SM
MD
LG