Erişilebilirlik

Dünya Bankası Başkan Adayı: Colombia'lı Eski Bakan Ocampo


Jose Antonio Ocampo
Jose Antonio Ocampo

Geleneksel olarak Amerikalılar’ın yaptığı Dünya Bankası başkanlığı için bu yıl üç aday var. Adaylardan biri Colombia eski maliye bakanı Jose Antonio Ocampo.

Jose Antonio Ocampo Colombia maliye bakanı, tarım bakanı, merkez bankası başkanı olarak büyük takdir topladı. Ekonomik büyümeyi, yatırımları arttırdı.

Ocampo, “Ulusal, bölgesel ve küresel örgütleri yönetme konusunda çok avantajlıyım,” şeklinde konuşuyor.

Ocampo, Birleşmiş Milletler’de üst düzey makamlarda görev yaptı, bu sayede birçok uluslararası uzman tarafından iyi tanınıyor. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden Uri Dadush anlatıyor: “Ocampo kalkınma konularında dünyaca tanınmış bir isim. Ancak büyük bir kurumu yönetecek kararlılık ve yönetici vasıflarına sahip mi, bu konuda kuşkum var.”

Ocampo, Küresel Kalkınma Merkezi’nden Nancy Birdsall’la bir kitap üzerinde çalıştı: “Çok saygın bir meslektaşımız, çok yazısı var, çok iyi işler yaptı. Ancak Dünya Bankası’nın odaklandığı eğitim, sağlık, altyapı gibi mikro veya sektörlere bağlı konulardansa makro konularda daha fazla birikimi olduğunu düşünüyorum.”

Ocampo yoksulluğun azaltılması için Dünya Bankası’nın küçük çaplı tarım işletmelerine daha fazla yardım yapması, çok sayıda yoksulun yaşadığı orta gelirli ülkelere odaklanması gerektiğini düşünüyor. Ocampo’ya göre bir diğer önemli konu da cinsiyet eşitsizliği.

Colombia eski maliye bakanı küresel ısınmanın etkisini göstermeye başladığını, gıda fiyatları ve mali sorunların da öncelikli konular arasında olması gerektiğini savunuyor.

Ocampo, küresel ısınmayla mücadele etmek için gelişmekte olan ülkelerin enerji ihtiyacını daha iyi yönetmesi ve çevrenin olumsuz yönde etkilenmesinin önlenmesini istiyor.

Bütün bunlar kaynak gerektiriyor. Ocampo, gelişmekte olan ülkelerin Dünya Bankası faaliyetlerinde, özellikle başkanını seçmesinde daha fazla söz sahibi olması durumunda daha fazla maddi destek verebileceğini düşünüyor.

Dünya Bankası başkanlığı için aday olan diğer iki isim: Kore asıllı Amerikalı Jim Yon Kim ve Nijerya Maliye Bakanı Ngozi Okonjo-lweala.


XS
SM
MD
LG