Erişilebilirlik

Dünya Amerika’nın İklim Anlaşması’ndan Çekilmesine Tepkili


Dünya liderleri ve çevre örgütleri Başkan Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması’ndan çekilme kararıyla ilgili olarak hayal kırıklıklarını dile getirdiler.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hem Fransızca hem de İngilizce, Trump’ın tarihi bir hata yaptığını belirtti. Macron, Amerikalı bilim insanlarını ve girişimcileri, iklim konusunda çözümler bulmaları amacıyla Fransa’ya davet etti, Fransa’da kendilerini ikinci evlerinde hissedeceklerini kaydetti. Macron, Trump’ın “Amerika’yı yine büyük yap” sözüne de atıfta bulundu ve” gezegenimizi yine büyük yapın” ifadesini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, Pekin’in Paris İklim Anlaşması’na bağlı kalacağını belirtti. Chunying, “Paris Anlaşması uluslararası toplumun en geniş çerçevedeki anlaşmasını yansıtıyor” dedi.

Trump, anlaşmadan çekilmenin Amerika’nın çıkarına olduğunu söylemiş, “Pittsburgh’dekileri temsil etmek için seçildim, Paris’tekileri değil” ifadelerini kullanmıştı.

Bununla birlikte Hillary Clinton’ın yüzde 80 oy kazandığı Pittsburgh belediye başkanı Bill Peduto, kentin dünya ile birlikte durduğunu ve Paris Anlaşması’nı uygulayacağını belirtti.

Avustralya’da Yeşiller Partisi lideri Richard Di Natale, Trump’ın kararıyla Amerika’nın küresel liderliğinin artık sona erdiğini belirtti.

Japonya çevre bakanı Koichi Yamamoto, Amerika’nın kararını, “Sanki insan aklına sırtlarını döndüler” şeklinde niteledi. Yamamoto, “Hayalkırıklığı yanında kızgınım” ifadelerini de kullandı.

Küresel ısınma nedeniyle sular altına kalma riski olan ada ülkesi Tuvalu’nun başbakanı Enele Sopoaga, “İkinci Dünya Savaşı’nda adalarımız Amerika için fırlatma platformuydu, şimdi zamanımızın en büyük savaşıyla karşı karşıyayız ve bizi yalnız bırakıyorlar” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump ile yaptığı telefon konuşmasında hayalkırıklığını dile getirdi. Trudeau bununla birlikte dünya genelinde iklim değişikliği ile mücadele konusunda büyüyen ivmeden cesaret aldığını kaydetti.

İngiltere Başbakanı Theresa May de Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Paris Anlaşması, gelecek nesillerin güvenliği ve refahı için doğru çerçeveyi sunuyor” dedi.

Climate Action Network adlı çevre kuruluşu, Amerika’nın kararının Trump yönetiminin gerçekle ve dünyayla tamamen fikir ayrılığı içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

Greenpeace de Paris Anlaşması’ndan çekilmekle Trump’ın Amerika’yı iklim liderliğinden avantacıya dönüştürdüğünü belirtti.

İngiltere’den Kraliyet Toplumu başkanı Venki Ramakrishnan, “Gelecek daha yeni daha temiz ve yenilenebilir teknolojilerde, fosil yakıtlarda değil” dedi. Ramakrishnan, Trump’ın Amerika’yı öncelik yapmadığını ülkeyi geçmişe zincirlediğini söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG