Erişilebilirlik

Dunford Rakka’yı Konuşmak İçin Ankara’ya Gidiyor


Amerika Genelkurmay Başkanı Dunford'ın Kasım ayı başında yaptığı ziyarette de ana gündem maddesi olarak Rakka operasyonu hazırlıkları konuşulmuştu.
Amerika Genelkurmay Başkanı Dunford'ın Kasım ayı başında yaptığı ziyarette de ana gündem maddesi olarak Rakka operasyonu hazırlıkları konuşulmuştu.

Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’ın yarın Ankara’da temaslarda bulunacağı açıklandı.

Dunford’ın ziyareti, Savunma Bakanı Fikri Işık tarafından Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları toplantısı sırasında duyuruldu. Işık, Dunford’ın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’la biraraya geleceğini söyledi.

Dunford’in ziyareti, Türkiye ile Amerika arasında görüşme trafiğinin arttığı bir döneme denk geliyor. Dunford, başkan Donald Trump yönetiminin üç hafta önce göreve başlamasından bu yana Türkiye’yi ziyaret eden ikinci üst düzey Amerikalı yetkili olacak.

CIA Başkanı Mike Pompeo da geçen hafta ilk yurtdışı ziyaretini Ankara’ya düzenlemiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la görüşmüştü.

Aynı tarihlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Donald Trump da telefon görüşmesi yapmıştı.

Rakka’da ortak operasyon seçeneği masada

Pompeo’nun görüşmelerinde olduğu gibi Dunford’la da ele alınacak konuların başında Suriye’deki gelişmelerle IŞİD ve terörle mücadele geliyor.

Özellikle IŞİD’in “başkent” ilan ettiği Rakka’yı kurtarmaya yönelik operasyon hazırlıkları ve iki ülkenin bu noktada birlikte neler yapabileceği hususu, Dunford’la yapılacak görüşmelerin ana gündem maddelerinden birini oluşturacak.

Savunma Bakanı Işık da, Dunford’la Rakka’yı örgütün elinden geri almak için olası bir ortak operasyon konusunu ele alacaklarını bildirdi. Işık, Dunford’ın görüşmelerinin, “askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp-yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içereceğini” söyledi.

Işık, Dunford’ın Ankara ziyaretinin, Washington’a, Türkiye ve Amerika’nın birlikte hareket etmesi seçeneğini değerlendirmesinde yardımcı olacağını belirtti.

Türkiye, Amerika’nın Suriye’de IŞİD’e karşı operasyonlarda PKK’nın uzantısı olmakla suçladığı YPG güçlerine destek vermesine şiddetle karşı çıkıyor. Bu konu, bir önceki başkan Barack Obama döneminde iki ülke ilişkilerinde ciddi gerilime yol açmıştı. Şimdi Ankara, Amerika’da yeni yönetimden Suriye’de Kürt güçlere karşı yaklaşımını değiştirmesini bekliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk yetkililer sık sık Amerika’nın YPG yerine Türk güçlerle birlikte çalışabileceği fikrini vurguluyorlar.

İşte Trump yönetiminin nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağının ilk işaretlerinden biri de Rakka operasyonu olacak.

ABD Rakka’da Kürt güçlerle mi çalışacak?

Savunma Bakanı Işık, Amerikalı yetkililerle görüşmelerinden edindiği izlenimin, ABD yönetiminin Rakka’yı geri almak için Suriyeli Kürt güçleri kullanma niyeti taşımadığı yönünde olduğunu söyledi.

Işık, “Rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız, bölgedeki istikrarın kalıcı olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey, Rakka operasyonunu PYD-PKK unsurlarıyla değil, bölgedeki insanlardan oluşan Arap unsurlarla, o bölge insanlarından oluşan unsurlarla yapmaktır. Bu noktada Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız,” diye konuştu.

Dunford’ın temaslarında, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını istediği ve uzun süredir dillendirdiği uçuşa yasak bölge fikri ve PKK ile mücadele de gündeme gelmesi beklenen konular arasında yer alıyor.

Amerika Genelkurmay Başkanı Dunford bundan önceki son Türkiye ziyaretini Kasım başında yapmış ve o ziyarette de ana gündem maddesi olarak Rakka operasyonu hazırlıkları konuşulmuştu. Dunford, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da Amerika’dan Türkiye’yi ziyaret eden ilk üst düzey yetkili olmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG