Erişilebilirlik

Dunford: “İki Ülke Arasında Askeri İlişkiler Mükemmel”


Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Ankara’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Dunford, koalisyonla Türkiye’nin Rakka’nın alınması, yönetilmesi konusunda uzun dönemli plan için birlikte çalışacaklarını belirtti.

Dunford, Akar ile IŞİD’e yönelik özellikle Rakka, Musul ve diğer alanlardaki operasyonları koordine etmek için görüştüğünü kaydetti. Dunford, “yakın bir müttefik olarak bazı zor konular üzerinde çalışırken bizler yakın çalışma içinde olduğumuzu göstermek istedik” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, “Suriye Demokratik Güçleri düşmanı izole etmek için güneye, Rakka’ya doğru ilerliyor, biz her zaman izolasyon safhasının aylar süreceğini belirttik” dedi.

Amerika Genelkurmay Başkanı, “Suriye Demokratik Güçleri IŞİD’in Musul’daki kuvvetlerinin Rakka’dakilere yardım etmemesini garanti altına alıyor ve Rakka’daki güçler Türkiye’de, Avrupa’da ve Amerika’da dış operasyonlar gerçekleştiremiyor, hareket özgürlüklerini kısıtlayacağız” dedi.

Suriye’deki operasyon devam ediyor

Dunford, “Suriye’deki operasyon devam ederken Amerika Türkler ve diğer ortaklarıyla Rakka’yı almak ve yönetmek için çalışmaya devam edecek” dedi.

Dunford, “Biz her zaman biliyorduk Suriye Demokratik Güçleri Rakka’yı elde tutmak ve yönetmek için çözüm değildi, şimdi operasyon için doğru karmaşık gücü bulmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Dunford, “yerel aşiretler ve Rakka bölgesinde yaşayanlaroperasyona öncülük edebilir, IŞİD’den alındıktan sonra kenti yönetebilirler” dedi.

Amerika Genelkurmay Başkanı, “operasyonda Arap ve Sünni Arap güçlere ihtiyaç var, bunun gibi güçler de var, ılımlı Suriye muhalefeti, Özgür Suriye Ordusu” dedi.

Geçen yıl bu zamanlarda Suriye Demokratik Güçleri içinde birkaç yüz Arap bulunduğunu belirten Dunford, bu sayının şimdi 12 bini aştığını kaydetti. “Başarı başarıyı getirir ve daha çok kullanılacak güç var” diyen Dunford, “Rakka’ya yaklaştıkça operasyona destek şeklinde konuştu.

Dunford, Suriye Demokratik Güçleri’nin Suriye’de IŞİD’i izole etmede ve düşmanın Musul’a gitmesini engellemede büyük bir iş yaptığını da kaydetti.

Dunford, “Rakka’nın alınmasıyla koalisyon Türkiye’nin katkısı ve bizim planlarımızla ilgili görüşleri alınmadan hareket etmeyecek, bu işi yapacak doğru gücü bulmada yardımcı olacaklar” dedi.

Amerikalı ve Türk yetkililer ayrıca üst düzey bir Amerikalı yetkiliyle personelin Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı’nda çalışması konusunda da anlaştı. Ancak daha sonra söz konusu yetkilinin Genelkurmay'da çalışmayacağı, başka bir yerde görevini yerine getireceği kaydedildi.

Söz konusu Amerikalı yetkili Amerika Merkez Kuvvetler Komutanı General Joe Vottel’e rapor verecek. Amerikalı yetkili IŞİD’e karşı mücadelede iletişimi sağlamakla görevli olacak. Dunford, “Müttefikimiz Türkiye’ye karşı bu konuda tamamen şeffaf olmak istiyoruz” dedi.

Dunford ayrıca iki ülke arasındaki askeri ilişkileri ‘mükemmel’ olarak da niteledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG