Erişilebilirlik

‘Dortmund’daki Patlama Terör Saldırısı’


Borussia Dortmund ile AS Monaco takımları arasında dün akşam oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi çeyrek final ilk maçı öncesinde meydana gelen üç patlamanın terör saldırısı olduğu anlaşıldı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Federal Başsavcılık Sözcüsü Frauke Köhler, olayın eldeki delillerden yola çıkılarak, terör saldırısı olarak değerlendirildiğini ve radikal İslamcı bir saldırı ihtimalinin yüksek olduğunu açıkladı. Patlayıcı maddelerin içine metal parçaların ve çivilerin yerleştirildiğini ve 100 metrelik bir alanda etkili olduğunu duyuran sözcü, saldırıyla bağlantılı bir kişinin gözaltına alındığını, söz konusu kişinin Dortmund’un bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde radikal İslamcı çevrelerle ilişki içinde bulunduğunu bildirdi.

Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı Ralf Jaeger, patlayan üç bombanın Dortmund oyuncularını taşıyan otobüsün güzergahı üzerinde çalılıkların arasına yerleştirildiği ve takım otobüsünü hedef aldığını, patlamalar sonucunda otobüste hafif hasar meydana geldiğini ve arka camlarının kırıldığını açıkladı.

Federal Asayiş Dairesi’nden yapılan bir açıklamada ise, olay yeri yakınında bulunan ve saldırıyı üstlenen mektupta gelecekte de benzerlerinin düzenleneceğinin ifade edildiği duyuruldu. Söz konusu mektupta, Noel sırasında Berlin'de düzenlenen saldırıyla Alman savaş uçaklarının Suriye'deki keşif faaliyetlerinden bahsediliyor, ayrıca Almanya’nın İncirlik’deki Tornado uçaklarını geri çekmesi ve NATO'nun Almanya’daki Ramstein Hava Üssü'nün kapatılması talep ediliyor.

Geçen günlerde Londra ve Stockholm kentlerinde onlarca insanın yaşamını yitirdiği terör saldırıları sonrasında, geçen hafta sonunda bir açıklama yapan Federal Asayiş Dairesi Müdürü Holger Münch, Almanya’nın da terör tehlikesi altında olduğunu ve her an yeni bir saldırı düzenlenebileceğini söylemişti. Münch, IŞİD’in, Suriye ve Irak’ta hakim olduğu bölgelerdeki gücünü yitirdiğini ve Avrupa’daki saldırılara ağırlık vereceğini öne sürmüştü.

Dün akşam saat 19 civarında kaldıkları otelden karşılaşmanın yapılacağı Dortmund Signal Iduna Park Stadyumu’na hareket eden Borussia Dortmund takım otobüsü yakınlarında üç ayrı patlama meydana gelmiş, takımın İspanyol savunma oyuncusu Marc Bartra kırılan camdan seken parçaların el bileği ve koluna saplanması nedeniyle yaralanmıştı. Borussia Dortmund sözcüsü Hans-Joachim Watzke, Bartra'nın gece saatlerinde ameliyata alındığını, tedavisinin sürdüğünü ve bir süre sahalara çıkamayacağını açıkladı. Takım otobüsüne eskortluk yapan bir polisin de kulak zarının patladığı, ayrıca olayın etkisiyle şok geçirdiği açıklandı.

Saldırı nedeniyle Dortmund-Monaco maçı bugün Almanya saati ile 18.30‘a ertelendi. Yetkililer, stadyum çevresinde ve içinde güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıklarken, futbol taraftarları sosyal medya üzerinden maçın tümüyle iptal edilmesi ya da ileri bir tarihe ertelenmesi yönünde çağrılar yaparak, alınan kararı protesto ettiler. Dortmund’un maç öncesi yapacağı antrenman iptal edilirken, Dortmunlu oyuncuların kendi aralarında yaptıkları bir toplantı sonrasında, “teröre tavır” olarak maça çıkma kararı aldıkları ve maçı yaralanan takım arkadaşları Marc Bartra’ya adadıkları belirtildi.

Almanya’da daha önce 17 Kasım 2015 tarihinde Almanya ve Hollanda A milli futbol takımları arasında Hannover'de yapılacak dostluk maçı, maçın başlamasına bir kaç dakika kala bomba ihbarı sonrası iptal edilmişti. Alman güvenlik birimleri, geçen 19 Aralık’ta başkent Berlin'de bir Noel pazarına kamyonla düzenlenen saldırı sonrası alarm seviyesini yükseltmişti. 12 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı IŞİD üstlenirken, terör saldırısının faili Tunus uyruklu Anis Amri daha sonra İtalya’da polis tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürülmüştü.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG