Erişilebilirlik

Dövme Gibi, Kıldan İnce İzleme Aygıtı


Dövme Gibi, Kıldan İnce İzleme Aygıtı
Dövme Gibi, Kıldan İnce İzleme Aygıtı

Geçici dövme benzeri bir elektronik sensör yardımıyla kalp atışlarınız ve ateşiniz ölçülebilir mi? Amerikalı uzmanlara göre bu mümkün. Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre hastaların hayati göstergelerinin karmaşık kablolar ve elektrotlarla izlenmesi bir gün tarihe karışabilir. Bunu sağlaması beklenen buluş ise saç telinin çapından daha ince bir film tabakasına yerleştirilen elektronik sensörler olacak.

Bu ince sensör tabakası tıpkı geçici dövmelerde olduğu gibi polyester bir tabakanın üstünde olacak. Sensörler, polyesterin üstünden cilde yapıştırıldığında hareketle düşmeyecek şekilde, yani tıpkı derinin bir parçası ya da bir dövmeymiş gibi sabit kalabilecek. Illinois Üniversitesi’nden John A. Rogers, bu sensörlerin şimdiye kadarki testlerde 24 saat kadar ciltte kalabildiğini söylüyor. Rogers, sensörlerin 2 haftaya kadar deri üstünde kalabilmesi için çalışıldığını söylüyor.

Bu elektronik dövme şeklindeki sensörler hastaların kalp ritimlerinin ve vücut ısılarının ölçülmesinde kullanılabilecek. Böylece hastalar başuçlarında birçok kablo ve vücutlarında elektrotlar olmadan izlenebilecek. Uzmanlar, bu buluşun beyin dalgalarının, kas hareketlerinin izlenmesi ve ısı emilimi sayesinde bazı yaraların hızlı kapanmasının sağlanmasında da kullanılabileceğini söylüyor.

Dövme Gibi, Kıldan İnce İzleme Aygıtı
Dövme Gibi, Kıldan İnce İzleme Aygıtı

Tıpkı bir yara bandı görünümünde piyasaya sürülmesi planlanan sensörün test aşamalarının ne zaman tamamlanacağı ve satışa sunulacağı ise şimdilik belli değil. Uzmanlar, bu sensörlerin içinde bilgiyi aktarabilmek için bir anten bulunacağını ve anten testlerinin henüz başlamadığını belirtiyor. Elektronik dövme benzeri aygıtın cilde tutunması için ise yapıştırıcı türevi bir madde kullanılmıyor. Amerikalı uzmanlar kertenkelelerden ilham aldıklarını söylüyor. Aygıtı cilde tutturmak için moleküllerin ve zeminin, hareketi engellemeden birbirine tutunmasını sağlayan “van der Waals” gücü kullanılıyor.

Bu buluş üzerinde yıllardır çalışan uzmanlar John A. Rogers ve Dae-Hyuong Kim, daha önce de benzer bir teknolojinin değişik şekilli aygıtlar ve yarım küre şeklindeki kamera lenslerinde kullanılacak esnek elektronikler üzerinde çalışıyordu.

XS
SM
MD
LG