Erişilebilirlik

Dövizli Askerlikte İndirime Onay


Özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarını ilgilendiren ve dövizli askerliği 6000'den 1000 Euro'ya indiren yasa değişikliği, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Yeni yasa öncesi ilk taksidi yatıranlar da başka ödeme yapmayacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için dövizli askerlikte kolaylık sağlayan yasayı imzaladı.

Askerlik Kanunu ve kanun hükmümdeki kararnamelerde gidilen değişikliğe göre; yurt dışında oturma veya çalışma izniyle en az 3 yıl süreyle bulunan Türk vatandaşları, 6000 Euro yerine 1000 Euro ödeyerek askerlik yapmış sayılacak.

Türk vatandaşlarının bundan sonra yapması gereken, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını gösteren belgelerle birlikte konsolosluk aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmak.

Askerlik Kanunu’ndaki değişiklik, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran ve 1 Kasım seçim vaatlerinin yurtdışında yaşayanları en çok cezbedeni olarak görülüyordu. Yeni hükümetin 100 günlük eylem planında da yer alan konu Aralık ayındaki ilk torba yasa tasarısında yurtdışında 10 yıl kalma şartı tepkilere neden olmuştu. 6000 Euro’yu ödemeye başlayanların paralarının iade edilip edilmeyeceği ve 38 yaş üzerindekilerin durumu ilk tasarıda yanıtsız kalmıştı. Birçok vatandaş ve Türk derneği yasa bu şekliyle kabul edilirse haklarını mahkemede arayacaklarını duyurmuştu. 10 yıl yurtdışı maddesi, yeni tasarıdan çekildi.

İlk taksitten sonra ödeme yok

Yeni anayasayla daha önce para yatıranların durumuna da açıklık getirildi. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuran ve genelde 1250 Euro olan ilk taksiti yatıranlar, yaptıkları 250 Euroluk fazla ödemeyi geri alamayacaklar, ancak 6000 Euro’ya tamamlamaları da gerekmeyecek.

38 yaşının sonuna kadar başvuruda bulunmamış veya başvurdukları halde ödemelerini tamamlamadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılan yükümlüler de 2017 Aralık sonuna kadar 1000 Euro ödemeleri durumunda affedilerek, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. Yurtdışında üniversiteden mezun olma durumda Türkiye’ye hemen dönenler ise yurtdışında çalışmadıkları için yasadan yararlanamayacak ve askerlikten muaf tutulmayacaklar.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG