Erişilebilirlik

Dört Milyon Teröre Karşı Sel Oldu


Paris'te 17 kişinin ölümüne neden olan cihatçı saldırılarını protesto etmek için düzenlenen tarihi yürüyüşe 2 milyondan fazla kişi katıldı. Ülke genelinde ise bu sayının 4 milyona yaklaştığı açıklandı.

Yürüyüşe insanlık tarhininin rekor katılımlarından birisi yaşanırken, bugüne kadar kendileri aleyhinde yürünmesine alışık olduğumuz dünya liderlerinin de kol kola girerek yürümesi dünyada eşine ilk kez rastlanan bir fotoğrafı da gözler önüne serdi. Dünyadan 50'ye yakın devlet ve hükümet başkanı, kol kola girerek terörü lanetledi. Gösterilere Fransa’nın diğer kentlerinden ve diğer dünya başkentlerinden destek geldi.

Avrupa tarihinde görülmedik bir katılım yaşanan “Cumhuriyet Yürüyüşü” dün yerel saat ile 15.30’da başladı. Yürüyüş için Paris’e gelen devlet başkanları, önce Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi.

Davutoğlu’ndan Fransızca tweet

Dünya liderlerini Elysee Sarayı'nın merdivenlerinde teker teker karşılayan Hollande, ‘başsağlığı ve terörle mücadelede dayanışma’ mesajlarını kabul etti. Türkiye adına törene katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Elysee Sarayı'na ulaştığı dakikalarda Twitter'daki hesabından "Fransız halkıyla teröre karşı birlik olmak için Paris'teyim" diyen Fransızca bir tweet attı.

Paris'e gelen liderler toplu halde geniş güvenlik önlemleri altında otobüslerle gösteri yürüyüşünün düzenlendiği bölgeye götürüldü. Dünya medyasının da yoğun ilgi gösterdiği yürüyüşü tüm dünyadan gelen yüzlerce gazeteci de ülkelerine canlı olarak aktardı. Yürüyüş güzergahı olan Republique ve Nation meydanları arasındaki metro istasyonları ulaşıma kapatıldı, 5 bin polis güvenlik için görevlendirildi, yukarıdan gelebilecek bir saldırı ihtimaline karşı da yol üzerindeki binaların çatılarına keskin nişancı timler yerleştirildi. Polis helikopterleri de havadan güvenliği sağladı.

Yürüyemediler

Fransa’nın sembol meydanlarından Republique Meydanı’nda başlayan yürüyüşe halkın gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle katılımcılar yürüyüşe geçebilmek için saatlerce beklemek zorunda kaldılar. Gösteri sona erdiğinde hala yürümek için bekleyen kalabalıklar, ellerinde “Je suis Charlie” pankartları ve “ifade özgürlüğü” sloganları ile yürüdüler. Pankartlar arasında “Müslüman-Yahudi-Hristiyan hepimiz biriz”, “Korkmuyoruz” şeklindeki birlik sloganları da dikkat çekti.

Paris’in yanı sıra Fransa’nın diğer kentlerinde de gösteriler yaşandı. Bu Pazar Lyon’da 300 bin, Bordeaux da 100 bin, Rennes’de 115 bin, Marsilya’da 60 bin kişi yürüdü. Bütün Fransa’da katılımcıların sayısı 3,7 milyonu aştı.

Davutoğlu: ‘Gazze için de Paris için de aynı duyarlılık’

Gösterilere katılmak için Paris’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu Paris Büyükelçiliğine düzenlediği basın toplantısında, gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunurken, terörün herkesin yüzleşmesi gereken bir tehdit olduğunu belirtti. Davutoğlu, “Bu yürüyüş sembolik açıdan da önemli mesajlar içeren bir anma merasimidir. Türkiye terör söz konusu olduğunda, insanlığa karşı işlenen suçlar söz konusu olduğunda, masum bir cana kasıt söz konusu olduğunda dünyanın her yerinde aynı değeri savunagelmiştir. Hiçbir yerde çifte standart uygulamadık. Gazze'de yapılan saldırılar karşısında sesimizi nasıl yükselttiysek daha önce Madrid'de, Londra'da, Norveç'te olan terör saldırılarına da aynı şekilde sesimizi yükselttik. Bizim için terörün rengi, ırkı, mezhebi olmaz. Burada bulunmamız küresel mesajın algılanması bakımından önemliydi. Bu mesaj bütün dünyaya verilen bir mesajdır. Herkesin yüzleşmesi gereken bir gerçektir terör tehdidi" diye konuştu.

‘Aynı şeyi Avrupa’dan da bekliyoruz’

Davutoğlu, İslam dünyasında yaşanan insanlık trajedilerine sessiz kalınmasının yeni bir durum olduğunu da kaydederek “Tehdit büyük. Ekonomik krizin de ivme katmasıyla Avrupa'da bu tür akımlara dönük ciddi bir kayma var. Biz burada bulunmakla Avrupa'da bu terör saldırısını istismar ederek Müslümanlara yönelecek saldırılar karşısında bütün Avrupalılara şu mesajı vermek istedik” dedi. Başbakan Davutoğlu, Avrupa’nın asırlar boyu çok kültürlü, çok dinli bir kıta olduğunu, İslam-Hristiyanlık çatışması üzerinden herhangi bir şekilde gerginlik çıkarmak isteyenlerin, Avrupa kültürüne ihanet ettiklerini savundu.

Davutoğlu, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Avrupa’nın gösterdiği tutumun bu kültürel gerilimlere etki yaptığını da dile getirdi.Davutoğlu, “Sonuçta bu saldırıyı yapanlar Müslüman ülkelerde yetişmiş değiller. Paris'te yetişmiş gençler. Bu saldırıyı yapan teröristlerin bu ortama sürüklenmesinin önüne geçmek de hepimiz için önemli. Bu kapsamlı bir yüzleşme gerektiriyor” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG