Erişilebilirlik

Dört İlde “Hayır Bitmedi Daha Yeni Başlıyor”


İstanbul'da Referandumun Sonucu Protesto Edildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

16 Nisan Referandumu’nda Yüksek Seçim Kurulu’nun mühürsüz seçim pusulalarının sayılacağını açıklamasının ardından tepkiler dinmek bilmiyor. Pazar akşamı İstanbul’un çeşitli semtlerinde yükselen tencere tava ve düdük sesleri haftanın ilk gününün akşamında daha da yoğunlaşmakla kalmadı Ankara ve Eskişehir’e de sıçradı.

İstanbul’da en kalabalık eylem Kadıköy’de yapıldı. Kadıköy Hayır Meclisi’nin yaptığı eylem çağrısına Halkların Demokratik Partisi ve Haziran Hareketi’yle birlikte birkaç bin Kadıköylü ilgi gösterdi.

Bahariye’deki Süreyya Operası’nın önünde toplanan kitle, ellerinde “bu seçim meşru değil, hayır biz kazandık” pankartlarıyla “hayır bitmedi daha yeni başlıyor” sloganıyla Bahariye Caddesi’nden önce Moda’ya oradan da Kadıköy sahili üzerinden Haydarpaşa’daki İlçe Seçim Kurulu’na yürüdü.

Kadıköy’deki göstericiler: Bu bir Pirus zaferidir

Kalabalık tıpkı Gezi Süreci’nde olduğu gibi “bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganıyla birlikte “Kadıköy susma hayırına sahip çık”, “susma haykır başkanlığa hayır”, “tek adamlığa, bağımlı yargıya hayır” sloganları da attı. Gruba Moda ve Bahariye’de oturan vatandaşlar da evlerinden tencere tava çalarak destek verdi.

İlçe Seçim Kurulu önünde okunan açıklamada, “hayır kazanmıştır, YSK ve hükümet referandum sonucunu oldu bittiye getirmektedir. Cumhurbaşkanı, daha oylar sayılırken Bahçeli ve Destici’yi zafer için tebrik etti. Bu bir pirüs zaferidir. Bütün baskı manipülasyona rağmen geleceksizliğe hayır diyenler bu karara itiraz edecek ve sürecin takipçisi olacaktır” dendi.

Beşiktaş’ta “hayır biz kazandık” pankartı açıldı

Aynı saatlerde Beşiktaş’ta da benzer bir eylem yapıldı. Çarşı içindeki Kartal heykeli önünde toplanan binlerce kişi şiddetini arttıran yağmura rağmen ellerinde “hayır biz kazandık” pankartıyla yine Gezi günlerinde olduğu gibi Abbasağa Parkı’na yürüdü.

Kalabalık orada yeni eklenenlerle birlikte Beşiktaş merkez ve Nişantaşı’yı gezdi. Ellerinde tencere tavaları çalan, düdüklerle tempo tutan kalabalık, “kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganını attı.

Ankara’da da eylemler vardı

Başkent Ankara da hareketliydi. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde toplanan bir grup, “savaşa, yolsuzluğa, yoksulluğa, başkanlığa, doğanın talanına hayır” sloganları attı. Grubun yürüyüşü okulun çıkış kapısında emniyet güçleri tarafından engellendi.

“Direne direne kazanacağız” ve “diktatöre teslim olmayacağız” şeklinde sloganlar atan grup, basın açıklamasında “sarayın baskısında mücadelemizi sürdüreceğiz” dedikten sonra dağıldı.

Ankara Kuğulu Park’ta toplanan bir başka grup da “hayır biz kazandık” sloganını attı.

İzmir ve Eskişehir’de 20 gösterici gözaltına alındı

Üç büyük şehir arasında hayır oylarının en büyük destek aldığı İzmir’de ise protestoların merkezi Bornova ilçesiydi.

Emniyet güçleri, eylemciler arasında bulunan ve “hırsız katil Erdoğan” sloganı atan gruba müdahale etti ve 10 kişiyi gözaltına aldı.

Eskişehir’de de bir grup üniversite öğrencisi, referandum sonucunu protesto etmek için ellerinde “hayır bitmedi daha yeni başlıyor” dövizleriyle sokağa çıktı.

Ellerinde tencere ve tavalarla gürültü çıkaran gruba müdahale eden polis, eylemlere katılanlar arasında yer alan 10 göstericiyi gözaltına aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG