Erişilebilirlik

‘Donör Ol Umut Ol’


Buca Belediyesi’nde öğle tatiliyle birlikte, Kızılay görevlileri için de yoğun bir mesai başlıyor. Görevlilerin belediye binasında bulunma nedeni kök hücre bağışı yapmak isteyenlerden kan almak. Onlarca kişi önce bilgi formlarını dolduruyor, daha sonra sırayla kan veriyor.

Bağışçılardan Esra Akpınar, VOA Türkçe’ye Öykü Arin’in hastalığını sosyal medya üzerinden duyduğunu söylüyor. Akpınar, oturduğu semt olan Buca’da böyle bir kampanya düzenlenince katılmak istemiş: “Bir gün herkesin ihtiyacı olabileceğini düşünüyorum, hepimiz onun yerinde olabilirdik. İhtiyaç sahibine gitmesini istiyorum. Yani empati kurdum, benim de ihtiyacım olabilirdi”.

‘Donör Ol Umut Ol’
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

“Bir daha iğne olmak istemiyor”

Aslında Öykü Arin için bağış kampanyası başlatıldığından bu yana Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde benzer sahneler yaşanıyor. Verilen kanlar sadece Öykü Arin için değil, ilik nakline ihtiyaç duyan bütün hastalar için bir umut oluyor. Çünkü kan veren her bağışçı uluslararası veri bankasına kaydoluyor.

“Donör ol, umut ol” sloganıyla başlatılan kampanyaya toplumun her kesiminden destek geldi. Sanatçılar sosyal medya üzerinden çağrılar yaptı, gazeteciler toplu kan bağışında bulundu, sivil toplum örgütleri üyelerini harekete geçirdi, milletvekilleri konuyu Meclis’e kadar taşıdı.

Öykü Arin tedavisini şimdi Antalya’da sürdürüyor. Öykü Arin kontrol amacıyla kan vermek ya da trombosit almak için çok sık iğne olmak zorunda kalıyor. VOA Türkçe’nin sorularını Skype üzerinden cevaplayan annesi Eylem Yazıcı, “Yeni yıla girerken ne istediğini sorduk. Bir daha iğne olmak istemediğini söyledi” diyor.

“Donör sayısı çok düşük”

Yazıcı, Türkiye’de 300 bin civarında olan donör sayısının, düzenlenen kampanyalarla 400 bine çıktığını söylüyor: “Nüfusu 80 milyonu geçen bir ülke için bu sayı çok az. Dünyadaki donör sayısı da 32 milyon. Aslında dünya nüfusuyla kıyaslandığında bu rakam da düşük. Benim kızımın durumunda her yaştan, her cinsiyetten, her etnik kökenden çok sayıda hasta var. Kampanyayı büyütmek için yaşadığınız şehirlerde ve ülkelerde lütfen bizimle temasa geçin. Bu kampanyayı hep birlikte büyütelim. Hem Öykü Arin’e hem de bütün lösemi hastalarına umut olalım”.

Herhangi bir bulaşıcı ve kronik hastalığı bulunmayan, 18-50 yaş arasındaki herkes Kızılay merkezlerinde kök hücre bağışı yapabiliyor. Toplu bağışlarda Kızılay seyyar bir kan verme ünitesini, bağış yapılacak yere gönderiyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG