Erişilebilirlik

Donetsk'te Rus Yanlıları Referanduma Gidiyor


Donetsk'te Rus Yanlıları Referenduma Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Amerika, Rusya ve Ukrayna arasında Cenevre’de varılan anlaşmaya rağmen, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 11 Mayıs'ta daha geniş özerklik için referandum yapmaya hazırlanıyor

Donetsk’te yerel hükümet binasını kontrol altında tutan ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’ adlı grubun lideri Denis Puşilin, 11 Mayıs’ta daha geniş özerklik elde etmek için referendum yapmaya hazırlandıklarını söylüyor: “Herşeyi hazırladık ancak hepsini şimdi açıklamak istemiyoruz çünkü siz değil ama birçok medya temsilcisi haberleri çarpıtıp veriyor. Bu yüzden bildiklerimizi kendimize saklamak şu an bizim için en iyisi.”

Rusya geçen ay Rusça konuşan Ukraynalılar’ın çoğunlukta olduğu Kırım bölgesini halkın referandumda aldığı karara bağlı olarak ilhak etti.

Donetsk’de militanları destekleyen Sergei Gerasimov, daha çok özerklikten yana olduğunu, ancak Rusya’ya bağlanmak istemediğini söylüyor: “Ukrayna’nın içinde federal bir yapı haline gelmek, daha geniş haklara sahip olmak isterim. Bence Ukrayna birleşik kalmalı.”

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT temsilcileri, Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve yerel yetkililerle görüştü, gerginliği azaltmaya çalıştı.

AGİT Temsilcisi Mark Etherington, görüşmelerin yapıcı geçtiğini açıkladı: “Bize tutumlarını açıkladılar. Onlarla gerginliklerin azaltılması için diyalog başlatılmasına ve şiddetten kaçınılmasına duyulan ihtiyacı konuştuk.”

Kiev’deyse Ukrayna güvenlik güçlerinin bir sözcüsü, hükümetin Ukrayna’nın doğusunda işlenen suçlar olarak tanımladığı eylemlere karşı uygun yanıtı verme hakkı olduğunu tekrarladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG