Erişilebilirlik

Donald Trump'tan 'Güvenli Bir Ülke' Sözü


Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın son gecesinde partinin başkan adaylığını kabul konuşması yapan Donald Trump, Amerika’yı daha güvenli bir ülke haline getirme sözü verdi.

Ohio eyaletinin Cleveland kentindeki kurultayın dördüncü ve son gecesinde podyuma çıkan Trump, konuşmasının önemli bir bölümünü güvenlik ve düzen konularına ayırdı. Amerika’da son dönemde yaşanan şiddet olaylarına değinen Trump, başkanlık döneminin “hukuk ve düzenle” anılacağını söyledi.

Donald Trump'tan 'Güvenli Bir Ülke' Sözü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:20 0:00

Trump son günlerde Amerikan polisini hedef alan saldırılara ve bazı kentlerdeki terör olaylarına dikkati çekti. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı, bunların Amerika’da yaşamı tehdit ettiğinin altını çizerek, “Bu gerçekleri kavrayamayan siyasetçi bu ülkeyi yönetmeye uygun değildir” diye konuştu.

“IŞİD’i yeneceğiz” diye konuşan Donald Trump, bir yandan da Amerika’yı teröristlerden koruma sözü verdi. Cumhuriyeti Parti’nin klasik çizgisi dışına çıkan milyarder emlakçı, Amerika’nın Meksika ve Kanada’yla yaptığı serbest ticaret anlaşması NAFTA’yı feshedeceğini, izolasyon politikaları izleyeceğini ve hatta LGBT bireylerin de haklarını koruyacağını açıkladı.

Donald Trump Cumhuriyetçi Parti delegelerine hitap ederken
Donald Trump Cumhuriyetçi Parti delegelerine hitap ederken

Bu kez prompter aracılığıyla konuştu

Normalde prompter yardımı olmadan konuşan Donald Trump dün geceki konuşmasında prompter kullandı, ancak zaman zaman yazılı metnin dışına çıktı. Trump, LGBT bireylere yönelik mesajında, onları “nefret dolu yabancı bir ideolojinin şiddet ve baskısından kurtaracağını” kaydetti.

Amerika’yı terörden kurtarmak için “üç şeye” odaklanılması gerektiğini söyleyen Trump, bunları “dünyanın en iyi istihbaratını kurmak; Hillary Clinton’un Irak, Libya, Mısır ve Suriye’de uyguladığı ulusa inşa etme ve rejim değişikliği gibi başarısız dış politikalarını terk etmek; ve sağlıklı bir denetleme mekanizması kuruluncaya kadar teröre bulaşan uluslardan göçmen almayı kesmek” olarak niteledi.

Donald Trump, “Bizim değerlerimizi destekleyen ve halkımızı seven bireyleri bu ülkeye kabul etmek istiyorum” dedi, şiddet, nefret ve baskıya onay veren kişilerin Amerika’da istenmediğini savundu.

‘Sabıkalı 180 bin kaçak yabancıyı sınır dışı edeceğim’

Donald Trump konuşmasının önemli bir bölümünü Amerika’da kaçak göçmenler ve suçla mücadele konularına ayırdı, kaçak göçmenlerin ülkeye yönelik tehdidini, IŞİD tehdidine benzetti. Trump sabıkalı 180 bin kaçak yabancıyı sınır dışı edeceğini açıkladı.

Dallas ve Baton Rouge kentlerinde polisi hedef alan silahlı saldırıları hatırlatan Donald Trump, bunları “tüm Amerikalılar’a saldırı diye niteledi, Başkan Barack Obama’yı ülkeyi ırkçı zeminde kutuplaştırmaya çalışmakla suçladı.

Çok defa hukuk ve düzen getirmekten söz etse de, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı, başkan olması durumunda bunu nasıl sağlayacağına açıklık getirmedi. Trump yalnızca bunları gerçekleştirmek için savcılar ve emniyetle işbirliği yapacağını belirtti, herkesin eşit muamele göreceğini öne sürdü.

Kızı Ivanka tarafından sahneye davet edilen Donald Trump
Kızı Ivanka tarafından sahneye davet edilen Donald Trump

Clinton kampanyası: ‘Trump korku politikalarına başvuruyor’

Kurultay konuşmaları genelde adayların parti programlarını sundukları, umutlu ve iyimser mesajlar verdikleri bir platform olarak görülse de, Trump konuşmasını ağırlıklı olarak, içeride ve dışarıda sorunlarla karşı karşıya kalan gergin bir ulusun korkuları üzerine oturttu.

Hillary Clinton kampanyasından Trump’ın çizdiği bu karamsar portreye yanıt gecikmedi ve kampanya direktörü John Podesta, “Bu gece Donald Trump, düşüş yaşayan bir Amerika’nın karanlık resmini çizdi” dedi. Açıklamada, Trump’ın korku politikalarına başvurduğu, toplumu böldüğü, öfkeyi ve nefreti körüklediği vurgulandı, ayrıca Donald Trump için “sağı solu belli olmadığı için başkan olmaya uygun ve vasıflı biri olmadığı” ifadesi kullanıldı.

Donald Trump, 8 Kasım seçimlerinde Hillary Clinton’u mağlup edeceğini açıkladığı sırada, salondaki delege ve seyircilerden “Clinton’u hapset” sesleri yükseldi. Hillary Clinton’un elektronik posta skandalı ve Bingazi’de dört yıl önce diplomatların öldürülmesi olay, eski Dışişleri Bakanı’nın son dönemde karşı karşıya kaldığı en büyük sorunlar olodu.

Trump’ı sahneye çağırmadan önce söz alan kızı Ivanka, babasını “halkın şampiyonu” diye niteledi ve çalışma etiğini babasından öğrendiğini söyledi. Ivanka Trump, babasının karizmatik ve sevecen biri olduğunu kaydetti “Babama çalışanları için mücadele verirken tanık oldum, şimdi de ülkesi için mücadele verdiğine tanık oluyorum” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kurultayı’nın sona ermesinin ardından iktidardaki Demokrat Partisi pazartesi günü Philadelphia’da kendi kurultayını düzenleyecek ve Hillary Clinton partini resmen başkan adayı ilan edilecek. Clinton’un ayrıca başkan yardımcısı adayını bugün açıklaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG