Erişilebilirlik

Donald Trump Jr. Senato’da


Başkan Donald Trump’ın oğlu Donald Trump Jr., babasının seçim kampanyasının Rusya’yla gizli işbirliği yaptığı iddialarını soruşturan Senato’daki komisyonun yetkililerince sorgulanıyor.

Senatörlerin danışmanlarının toplantıda gündeme getirdiği konulardan biri de, genç Trump’ın geçen yıl kampanya döneminde, Hillary Clinton’a “zarar verici” bilgi paylaşacağı beklentisiyle Kremlin bağlantılı bir avukatla yaptığı görüşme.

Başkan Donald Trump’ın dev boyuttaki iş ağını yöneten Trump Jr., Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahalesi ve Trump’ın kampanyasıyla Rus yetkililer arasındaki olası bağlantılar hakkında Washington’da yürütülen çok sayıda soruşturmanın kilit isimlerinden biri haline gelmiş durumda. Kongre’nin ilgili komisyonları kendi soruşturmalarını yürütürken, adli boyutu ise özel savcı olarak atanan eski FBI direktörü Robert Mueller idare ediyor.

Kongre’nin soruşturmalarında görev alan yetkililer, Haziran 2016’da Başkan Trump’ın seçim kampanyasının devam ettiği bir sırada New York’taki Trump Tower’da yapılan toplantıya odaklanıyor.

Trump Jr. o toplantıda, şu anda Başkan’ın Beyaz Saray danışmanları arasında yer alan kayınbiraderi Jared Kushner ve dönemin kampanya menajeri Paul Manafort’la birlikte, “Rus hükümeti avukatı” olarak tanımlanan Natalia Veselnitskaya’yla buluşmuştu. Buluşma, bir aracının Trump Jr.’a, avukatın elinde “Hillary’yi suçlu gösterecek bilgiler” olduğunu iletmesinin ardından gerçekleşmişti.

Genç Trump’ın, toplantıyı ayarlarken “Bunu sevdim” diye yanıt yazdığı ortaya çıkmıştı.

Ancak hem Kushner hem de Trump Jr. daha sonra yaptıkları açıklamada, Rus avukatın Clinton’la ilgili zarar verici bir bilgiye sahip olmadığını ve görüşmede Rus çocukların Amerika’da evlat edinilmesiyle ilgili bir program hakkında konuştuklarını söylemişti.

Soruşturmayı yürüten Senato Adalet Komisyonu’nun yetkililerinin oğul Trump’la toplantısı kapalı kapılar ardında yapılıyor. Ancak bundan sonraki süreçte hem kendisi hem de Paul Manafort’un kamuya açık bir oturumda da senatörler tarafından sorgulanabileceği belirtiliyor. Genç Trump’ın, kendi ayrı soruşturmasını yürüten Senato İstihbarat Komisyonu’na da bir noktada ifade vermesi bekleniyor.

Özel savcı Mueller da, Başkan Trump’ın eski FBI direktörü James Comey’yi Rusya soruşturmasını yürüttüğü sırada görevden uzaklaştırmasının, yürütmenin yargıya müdahalesi kapsamına girip girmediğini araştırıyor.

Comey’yi görevden almadan kısa süre sonra Trump, televizyon sunucusu Lester Holt’a yaptığı açıklamada, önceki açıklamaların aksine, Comey’yi kovmaya karar verdiğinde “bu Rusya olayını” düşündüğünü söylemişti.

Başkan Trump, kampanyası sırasında gizlice Rusya’yla iş çevirdiği suçlamalarını reddediyor. Trump. Rusya’nın seçimlere müdahalesi iddiaları ve devam eden soruşturmaların, Demokratlar’ın Hillary Clinton’ın seçim yenilgisi için yarattıkları bir bahane olduğunu savunuyor.

Aylar boyunca süreceği tahmin edilen soruşturmaların, Trump’ın başkanlığının ilk aylarına gölge düşürdüğü yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG