Erişilebilirlik

Donald Trump’ın Yükselişi Bush’u Tedirgin Etti


Donald Trump'ın Yükselişi Bush'u Tedirgin Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Son haftalarda kamuoyu yoklamalarında büyük destek kaybına uğrayan Jeb Bush, anketlerde başı çeken Donald Trump’ı artık daha sık eleştiriyor: “Amerika farklı kökenlerden gelen insanlardan oluşan bir ülke. Bu farklılıkları kucaklamalı, ortak değerleri paylaşmalıyız. Donald Trump bu değerlere inanmıyor. Bizi birbirimizden koparmak istiyor. Hoşgörüden yoksun. Amerika’yı Amerika yapan özelliklere inancı yok.”

Jeb Bush için hazırlanan reklamda Trump’un Demokrat Parti’ye verdiği destek ve kürtaj konusunda kadınların söz sahibi olması gerektiği görüşü hatırlatılıyor.

Trump cephesi de Jeb Bush’a saldırmaktan geri kalmıyor. Bush’un kaçak göçmenlere ilişkin görüşleri reklamlarda kullanılıyor.

Trump ayrıca Bush’un seçim kampanyası sırasında İspanyolca konuşmasını eleştiriyor, saldırılarını kişiselleştiriyor: “Jeb Bush, kampanyasına bağışta bulunanların kuklasıdır. Buna hiç şüphe yok. Bush’un lobicilerini de tanıyorum. Son birkaç gündür akıl almaz açıklamalar yaptı, Irak Savaşı’nı haklı göstermeye çalıştı. Bu savaşı haklı gösteremezsiniz.”

Uzman Stuart Rothenberg, Cumhuriyetçi Partili rakiplerinin Trump’a doğrudan saldırmaya çekindiğini, Bush’un ise farklı davrandığını söylüyor: “Jeb Bush, Donald Trump’ı alt etmeye çalışan az sayıda Cumhuriyetçi siyasetçiden biri. Partide çoğu kişi Trump’dan korkuyor. Trump’a saygı duyduklarından ya da partinin başkan adaylığını kazanacağını düşündüklerinden değil, Trump’ın üçüncü bir parti gibi seçime girmesinden kaygılanıyorlar. Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’ı kendilerine yakın gören çok kişi var.”

Gazeteci Josh Kraushaar’a göre bir zamanlar Cumhuriyetçi Parti’nin favori adayı olarak görülen Bush şimdi zorluk çekiyor. “Jeb Bush Cumhuriyetçi Parti’nin ilk tartışma programında çok enerjik ve istekli görünmüyordu. İki başkan çıkaran Bush ailesinin üçüncü başkan adayı olmasına ilişkin siyasi tartışmalar, Beyaz Saray’a gerçekten de kendi çabasıyla gelme isteği, Jeb Bush’u yıprattı. Bush’un üstesinden gelmesi gereken birçok kaygıları var.”

Stuart Rothenberg, Trump-Bush düellosunun diğer adayların önündeki fırsatları tıkadığı görüşünde. “Kamuoyu yoklamalarında bir numara olan Trump, adaylık yarışının şeklini ve yönünü belirliyor. Trump konuştuğu zaman herkes dinliyor. Zaten çok konuşuyor ve diğer adaylara fırsat vermiyor.”

Bu dinamikleri değiştirebilecek bir sonraki fırsat, 16 Eylül’deki ikinci Cumuhuriyetçi Parti tartışma programı olacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG