Erişilebilirlik

Donald Trump'ın İnanılmaz Yükselişi


Emlak kralı Donald Trump Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen başkan adayı oldu
Emlak kralı Donald Trump Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen başkan adayı oldu

Amerikalı emlak kralı Donald Trump, yeni yapılan bir kamuoyu yoklamasında Cumhuriyetçi Partili diğer başkan adaylarıyla arayı açmayı başardı.

Quinnipac Üniversitesi tarafından düzenlenen kamuoyu yoklamasında, siyasette daha önce hiç tecrübesi olmamış, ama medyatik yönü hiçbir kuşku götürmeyen Donald Trump, Cumhuriyetçi Partili seçmenin yüzde 28’inin desteğini aldı.

En ilginci Donald Trump’ı en yakından izleyen aday adayı, yüzde 12’yle, yine hiç siyasi deneyimi olmayan eski beyin cerrahı Ben Carson oldu.

666 Cumhuriyetçi seçmenle yapılan ankette, 17 aday adayı arasında üçüncülüğü yüzde 7’yle babası ve ağabeyi başkanlık yapan eski Florida Valisi Jeb Bush elde edebildi. Bush’u Texas Senatörü Ted Cruz ve Florida Senatörü Marco Rubio izliyor.

Trump bir ay önce aynı kamuoyu yoklamasında yüzde 20’lerde seyrediyordu. Ayrıca Donald Trump’ın bu son kamuoyu yoklamasında ikinci ve üçüncü gelen diğer adaylarla arasındaki yüzde farkı, geçmişte önseçimlerden önce aynı dönemde yapılan kamuoyu yoklamaları arasında da en yükseği oldu, hiçbir aday adayı rakipleriyle arasını Trump kadar açmadı.

Demokrat Parti cephesindeyse birinciliği Hillary Clinton korudu. Ancak Hillary Clinton’un Dışişleri Bakanlığı sırasında yaşanan elektronik posta skandalından dolayı bu liderliği tehlikede. Clinton’ın bakanken elektronik yazışmalarını özel bilgisayarından yürüttüğünün ortaya çıkmasının ardından soruşturma açılmıştı.

Quinnipac Üniversitesi uzmanları aynı zamanda ankete katılanlardan Kasım 2016 Başkanlık Seçimi için de tahmin yürütmelerini istedi. Tahminlerde ilk göze çarpan sonuç, Clinton’un mevcut tüm Cumhuriyetçi Partili adayları dize getirebileceği yönünde oldu. Ancak Başkan Yardımcısı Joe Biden, aday olup olmayacağı konusunda hala açıklama yapmadı. Ankette Biden’ın yarışa girmesi durumunda Clinton’dan daha başarılı olacağı tahmini yürütüldü.

Amerika’da ne kadar popüler olsalar da mevcut başkanların ikinci dönemden sonra bir daha adaylığını koymaları imkansız. Bundan dolayı Kasım 2016 seçimleri, Amerika’nın 45’inci başkanını belirleyecek.

Donald Trump’ın gerek siyasi rakiplerini, gerekse gazetecileri hedef alan aşırı açık sözlü açıklamaları, kendisine Washington’daki siyasi kavgalardan usanan Cumhuriyetçi taban seçmenin beklenmedik desteğini kazandırdı. Bununla birlikte Trump’ın patavatsız olarak değerlendirilen bu tarzı, temel Cumhuriyetçi seçmen kitlesinin tepkisine yol açmış durumda. Quinnipac anketine katılan Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin yüzde 26’sı, kendisine hiçbir koşulda oy vermeyeceklerini söyledi.

Quinnipac Üniversitesi’nin 647 Demokrat Parti seçmeniyle yürüttüğü kamuoyu yoklamasında Clinton’un geçen ay aldığı yüzde 55’lik destek, bu ay yüzde 45’e düştü. Clinton’ı Vermont Senatörü Bernie Sanders yüzde 22’yle izliyor. Yarışa katılacağını açıklamasa da seçmenlerin yüzde 18’i, kamuoyu yoklamasında oyunu Başkan Yardımcısı Biden’dan yana kullandı.

Biden ilk Başkanlık seçimlerine 1988’de, ikincisine de 2008’de girmişti, ancak ikisini de kaybetti. Joe Biden’ın Senato’da 30 yıllık tecrübesinden dolayı en büyük şansı 2008’de adaylığı kazanan Barack Obama’nın kendisine sağ kolu olmasını teklif etmesi oldu.

Ayrıca Quinnipac Üniversitesi anketinin dikkat çekici bir başka unsuru da, seçmenlerin aday adaylarından memnuniyetsizliğini ortaya koyması oldu. Seçmenlere adayların adı açıklandığında akıllarına ilk gelen sözcük soruldu. Clinton “yalancı” olarak tanımlanırken, Trump için “küstah”, Jeb Bush için de “Bush” nitelemesi yapıldı. Jeb Bush’un yalnızca bir dönem başkanlık yapan babası George W.H. Bush halka mesafeli tavrından dolayı eleştiri alırken, iki dönem başkanlık yapan ağabeyi George W. Bush, Amerika’yı iki savaşa sokup ekonomisine büyük zarar verdiği için görevinin son dönemlerinde kamuoyu desteğini önemli ölçüde yitirmişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG