Erişilebilirlik

Donald Trump Eski Başkan Adayı Mitt Romney’le Görüşecek


Donald Trump 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olan Mitt Romney'e destek vermişti. Ancak Romney dört yıl sonra başkanlığa aday olan Trump'a oy verilmemesi çağrısı yapmıştı.
Donald Trump 2012 seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den başkan adayı olan Mitt Romney'e destek vermişti. Ancak Romney dört yıl sonra başkanlığa aday olan Trump'a oy verilmemesi çağrısı yapmıştı.

Amerika’nın yeni seçilen başkanı Donald Trump’ın geçiş ekibi, bugün (Cumartesi) Cumhuriyetçi Parti’nin 2012 başkan adayı Mitt Romney’le bir araya gelecek. Romney’nin adı, bir süredir Trump kabinesinin dışişleri bakanı olarak geçmeye başladı.

Eski Massachusetts Valisi Romney, seçim kampanyası döneminde Donald Trump’la oldukça tartışmalı bir süreç yaşadı. Romney Trump’a destek vermezken, Cumhuriyetçi Partililer’e, siyaset tecrübesi olmayan milyarder emlakçıya oy vermeme çağrısında bulunmuştu.

Ancak Trump’ın adalet bakanlığına aday gösterdiği Jeff Sessions, yeni başkana dışişleri bakanlığı görevi için Romney’i düşünmesinde ısrar etti.

Görüşmeyle ilgili ayrıntılar henüz netliğe kavuşmadı. Trump kampanya sözcüsü Kellyanne Conway de geçiş ekibinin Mitt Romney’le görüşmesinin ayrıntıları üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Görüşme, seçimi yeni kazanan başkanla Cumhuriyetçi Parti’nin kurumsal yapısı arasında uzlaşma girişimi olarak yorumlanıyor.

Romney, Mart ayında yaptığı bir konuşmada Donald Trump için “hilekar” ve “düzenbaz” ifadelerini kullanmış, Trump da Romney için “köpek gibi boğazlandı” demiş ve kendisini “ezik” diye tanımlamıştı.

Bununla birlikte Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından Mitt Romney kendisini arayarak kutladı. Bu aşamadan sonra ikilinin arasındaki buzların eridiği düşünülüyor.

Daha önce Trump’ın kabinesinde dışişleri bakanı olarak çok sayıda isim geçmişti. Bunlar arasında New York’un eski belediye başkanı Rudy Giuliani, George W. Bush döneminin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi John Bolton, Senatör Bob Corker ve Güney Carolina Valisi Nikki Haley’in adı geçiyordu.

Temsilciler Meclisi’nin eski Başkanı Newt Gingrich’in de bu görev için adı geçse de, kendisi adını geri çekmiş ve Donald Trump’a dışardan danışmanlık yapacağını açıklamıştı.

Mitt Romney’nin dışişleri bakanı yapılması durumunda Donald Trump’la aralarında dış politika konusunda önemli bir görüş ayrılığı yaşanacak. Romney, Rusya’yı Amerika’nın bir numaralı düşmanı ilan etmişti.

Ancak Trump, IŞİD’le mücadelede Rusya’yla işbirliği önerisinde bulunmuş ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i liderliğinden övgüyle söz etmişti.

Trump’ın Rusya’yla yakınlaşması, Amerika’nın Avrupalı müttefiklerini korkutuyor. Berlin’de temaslarını sürdüren Başkan Barack Obama, Trump’a yaptığı çağrıda Amerika’nın değerleri ve uluslararası normlara uymaması durumunda Rusya’ya karşı durmasını istedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin etkili senatörlerinden ve eski başkan adayı John McCain de, Donald Trump’ın Rusya’yla ilişkileri sıfırlama girişimlerinin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Kabine yavaş yavaş belli oluyor

Yeni seçilen başkan Donald Trump’ın bakanlar kurulu üyeleri yavaş yavaş açıklanmaya başladı. Trump son olarak Cumhuriyetçi Partili senatör Jeff Sessions’u adalet bakanlığına, Mike Pompeo’yu Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) başkanlığına, Savunma Bakanlığı İstihbarat Dairesi’nin eski başkanı Mike Flynn’i de ulusal güvenlik danışmanlığına getirdi.

Emekli Korgeneral Flynn, bir süre önce the Hill gazetesine yazdığı makalede Trump yönetiminin Fethullah Gülen’i sınır dışı etmesi çağrısında bulunmuştu. Ancak Washington Post ve New York Times gazeteleri, Flynn’in şirketinin Türkiye’de iş yaptığını ve kendisinin Türkiye adına lobicilik faaliyetlerinde bulunduğunu yazıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG